Bli vegetarian

Bli vegetarian – Dessa näringsämnen behöver du få i dig

Funderar du på att bli vegetarian? Kanske har du länge gått och funderat på saken, men haft svårt att komma igång, eller så är tanken nyss slagen. Att vara vegetarian innebär att man bara äter livsmedel från växtriket och att man utesluter all typ av kött.

Ett vanligt missförstånd är att vegetarianer och veganer har samma typ av kost, men så är inte fallet. Som vegan utesluter man nämligen även produkter som kommer från djurriket, t.ex. ägg, smör och vanlig mjölk. Tack vare att allt fler väljer att gå från en kött- till växtbaserad kost har också sortimentet i butikerna blivit större. Idag kan du hitta substitut till i stort sett allt och få i dig bra med näring och protein.

Vad innebär det att vara vegetarian?

På hemsidan Djurensrätt finns det bra och mycket nyttig information för dig som planerar att bli vegetarian och som vill lära dig mer om hur du kommer igång. Egentligen kan man säga att det inte är svårare än att sluta med kött, men eftersom kött ändå innehåller många viktiga mineraler och proteiner kan du behöva se över din nya kost lite mer än vanligt.

Som vegan eller vegetarian kommer du inte längre att få i dig protein från kött och det innebär att du behöver leta efter det i andra källor. Som tur är finns det många livsmedel som kommer från växtriket som är berikade med protein. Proteinet är mycket viktigt för att kroppen ska kunna bilda hormoner och enzymer, samt för att bygga upp cellerna igen. Här rekommenderar vi att du satsar på baljväxter som ärtor, linser och bönor. Även frön och gryn är bra för att få i sig aminosyror.

Glöm inte Omega 3 och Vitamin B12

Ytterligare två näringsämnen som är viktiga att du får i dig är Omega 3 och Vitamin B12. Omega 3 är ett fett som krävs för att din kropp ska må bra och kunna reparera sig ordentligt. Omega 3 används t.ex. för att förebygga problem med blodtrycket, men är också bra för immunförsvar såväl som njurar. Som vegetarian kan du välja rapsolja och linfröolja som ett bra alternativ.

Hur ska man då få i sig vitamin B12? Svaret beror lite på om du är vegetarian eller om du är så kallad lakto-ovo-vegetarian, vilket innebär att du äter produkter från djurriket, men inte själva köttet. Är du lakto-ovo-vegetarian kan du få i dig B12 från bland annat mejeriprodukter och ägg, medan den som utesluter animaliska produkter helt bör använda sig av ett kosttillskott som är veganskt. Var noga med att läsa på förpackningen så att det verkligen är ett veganskt kosttillskott från växtriket som du använder dig av.

Lämna ett svar