Fakta: Vegetarisk kost

 

hirsbiffar

Att äta vegetariskt är inte längre något nytt och exotiskt. Idag finns hundratusentals vegetarianer i Sverige med olika inriktning.

Välkommen till en blogg om vegetarisk mat! Här bjuder vi inte bara på recepten till en vegetarisk kost, utan även guider och tester av en vegetarisk livsstil.

Sugen på mat? Här hittar du alla våra vegetariska recept och utvalda middagstips.

Vegetarianer

Det finns flera olika typer av vegetarianer:

  • Veganer äter mat som enbart innehåller livsmedel från växtriket.
  • Laktovegetarianer äter mat som även innehåller mejeriprodukter (lakto = mjölk).
  • Lakto-ovo-vegetarianer äter mat som både innehåller mejeriprodukter och ägg (ovo = ägg).
  • Halvvegetarianer hoppar bara över kött och fågel, men äter mejeriprodukter, ägg och grönsaker.

För att få balans i den vegetariska måltiden (en så kallad vegetarisk tallriksmodell) blandar du tre delar:

  • 1. Potatis, pasta eller ris
  • 2. Grönsaker, rotfrukter och frukt
  • 3. Torkade baljväxter, sojakött eller quorn.

Är det krångligt eller farligt att äta vegetariskt?

Svaret är nej. Som lakto-ovo-vegetarian behöver du inte fördjupa dig i vad din mat innehåller – även om förstås alla (även köttätande människor) mår bra av att bry sig om vad de stoppar i sig.

Enligt Livsmedelsverket är det oproblematiskt att äta laktovegetarisk mat.

Källa: Livsmedelsverket

Historien om Sveriges mest kände vegetarian

Johan Lindström föddes i en bondfamilj 1859 och ville tidigt bli journalist. Som skribent tog han signaturen Saxon och skrev bland annat i tidningen Såningsmannen som han själv grundade.

Grundade förening

Johan Lindström Saxon var en stark djurvän och 1903 grundade han Svenska Vegetariska Föreningen som fortfarande finns kvar. Han engagerade sig också internationellt och var ordförande i den Internationella Vegetariska Unionen mellan 1922 och 1923.

Vegetarisk mat hjälpte

När vanliga läkare inte kunde hjälpa Johan L Saxons fru Anna med hennes magsjukdom, vände sig istället familjen till en sjukgymnast i Örebro som utbildat sig hos den amerikanska vegetarianen John Harvey Kellogg (uppfinnaren av cornflakes). Anna Lindström fick hjälp och Johan förstod att vegetarisk kost var nyttigt och billigt.

Bjöd journalister på vegokäk

Saxon samlade flera inflytelserika personer och bildade Svenska Vegetariska Föreningen och dess tidskrift Vegetarianen. Organisationen ordnade föredrag, samlade kunskap och bjöd tidningarnas journalister på vegetarisk mat.

Källor: Örebro kommun, Wikipedia, Svenska Vegetariska Föreningen (SVF)

Om bloggen: En vegetarisk livsstil – inte bara recept

Vår tanke med bloggen är att ge dig en mix för dig som är intresserad av vegetarisk mat. Här hittar du tester av vegetarisk restaurangmat, vår tecknade serie om den vegetariska vardagshjälten Selleri och tips på nyheter om vegetarisk mat. Vi fyller hela tiden på med vegetariska recept för vardagen – rätter som vi själva vill testa i köket men som inte kräver ett restaurangkök eller så mycket förkunskap. Här på Vegetarisk Vardag tar vi det lugnt och har kul i det vegetariska köket!

Vegetarisk Vardag – förstasidan


1 reaktion till “Fakta: Vegetarisk kost”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.