Recept: Couscoussallad med fetaost

Jag älskar fetaost! Skulle kunna äta den varje dag! :) Sökte på internet efter några recept som innehåller fetaost och fastnade vid detta. Blandningen av fetaost och yoghurt lät jättegott och jag blev inte besviken när jag lagade det.

Ingredienser:

  • 2 dl couscous
  • 350 g kikärter
  • 100 g fetaost
  • 2 dl yoghurt
  • 3 paprikor i olika färger
  • 100 g färsk spenat
  • salt
  • svartpeppar

Såhär gör man:

Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Om man vill så kan man ha en buljongtärning i vattnet. Skära paprikor och stek i smör i cirka 5 minuter. Blanda sedan ner paprikorna i couscousen.

Låt kikärterna rinna av och värm upp dem på stekpannan i några minuter. Spenaten vänds runt i stekpannan i en minut. Blanda sedan allt med couscousen. Smaksätt med salt och peppar.

Allt serverades med en jättegod fetaostblandning. Mosa fetaost och blanda med yoghurt samt 1 krm svartpeppar.

Smaklig måltid!

Recept: Vegetarisk gryta med potatis

I dag blev det en jättegod vegetarisk gryta med potatis. Huvudrollen i rätten spelade lakto-ovo-vegetariska grytbitar som man kan köpa i nästan varje butik.

Ingredienser:

  • ca 150 g grytbitar
  • 3 medelstora potatis
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • broccolibuketter
  • buljong
  • paprikapulver
  • 2-3 msk mjöl

Såhär gör man:

– Bryn först grytbitarna i ungefär 4 minuter så att de tinar och får en fin brun färg.

– I en annan stekpanna bryner du den hackade löken i ett par minuter (den får inte få upp färg). Skala och skär potatisar och lägg bitarna tillsammans med löken. Stek i ett par minuter så att potatisen får färg. Här är det viktigt att röra om ganska ofta och se till att det finns tillräckligt med olja, annars bränner man potatisen och löken.

– Efter ett par minuter: Krydda potatisen med paprikapulver och stek ytterligare i några minuter.

– Lägg sedan de färdigstekta grytbitarna tillsammans med broccoli och morötter, rör om och låt allt fräsa ihop i ungefär 3 minuter.

– Strö nu över mjölet och rör om hela tiden. Häll sedan på buljongen så att den täcker grytan, lägg i lagerbladet, salta och peppra, smaka av. Småkoka i ca 10-20 minuter, eller tills potatisen verkar vara klar.

Man kan förstås variera antalet ingredienser beroende på vad man är mest sugen på.

Själva rätten kan kännas lite tung så det är alltid bra att ha färska grönsaker vid sidan av, som typ paprika, tomat eller sallad.

Smaklig måltid!  :)

Recept på en vegetarisk lyxmiddag

Det här kan vara ett bra alternativ för till exempel en romantisk trerätters middag :)

Till förrätten serverades körsbärstomater med getost

Det här behöver man:

  • små körsbärstomater, ca 30
  • salt
  • 400 g mjuk getost
  • vitpeppar
  • crème fraiche
  • färsk basilika

Såhär gör man:

Dela tomaterna i halvor och gröp ur innehållet med hjälp av en sked. Man kan också skära tomaterna lite på undersidan så att de står bättre. Mixa sedan getosten och tillsätt crème fraiche tills osten får en krämig konsistens. Smaksätt med peppar och salt. Tomaterna fylls med ost och färsk basilika sprids på toppen.

Asiatisk pasta serverades till huvudrätten:

Det här behöver man:

  • ca 250 g bred bandspagetti
  • 1 dl gröna linser
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olja
  • 1 rödlök
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk curry
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 tärning grönsaksbuliong

Såhär gör man:

Spagettin kokas enligt anvisning på förpackningen. Linserna ska kokas i ca 10 minuter och sedan ska de rinna av. Paprikan och rödlök skärs fint och steks i olja.  Krydda dem med curry, gurkmeja och ingefära. Tillsätt sedan linserna, grönsaksbuljong på tärning samt mellangrädde och småputtra i cirka 5 minuter. Blanda pasta med currysåsen.

Efterrätt:

Frukt som mandariner, melon och ananas blandas och läggs i stora vinglas. Garnera med grädde och choklad på toppen!

Smaklig måltid!

Recept: Lyxtoast med zucchini

Ingredienser för en toast:

  • 3 brödskivor av grovt toastbröd
  • 4 tunna skivor zucchini
  • 1 tomat
  • 3 skivor mozzarellaost
  • 1 soltorkad tomat

Till marinaden:

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk apelsinvinäger
  • 2 tsk timjan
  • salt och peppar

Förberedelser:

1. Blanda alla ingredienser till marinaden.

2. Rosta brödskivorna lätt i en brödrost.

3. Hyvla tunna skivor längs med zucchinin med en osthyvel. Fräs zucchini-skivorna i lite olja och ge dem några stänk med marinaden.

4. Finhacka den färska och den soltorkade tomaten. Skiva mozzarellan.

Bygg och stek toasten:

Stänk den första brödskivan med lite marinad och lägg på zucchinin och den soltorkade tomaten. Lägg på nästa brödskiva och täck med mozzarellaost och den färska tomaten. Stänk återigen med marinaden. Lägg på nästa brödskiva och toppa med ytterligare marinad.

Stek toasten på låg värme i 5 minuter tills osten smälter. Ett tips är att steka med lock, exempelvis en upp-och-nervänd stekpanna.

Lycka till och smaklig måltid!

Gillar du kvällsmackor?

Sugen på en spinattriangel?

Varje vecka serverar vi en nytt recept från världens vegobloggar.

Weckans Wegetariska Webblänk

Vi fortsätter på det internationella spåret och hittar triangelformade spinatkex hemma hos indiska Manjula. Helt klart kommer det här bli ett nytt inslag på min spis.

Vilket vegetariskt recept där ute vill du att vi ska tipsa om?

Vegofamiljen testar vegetariska produkter

Det kryllar verkligen av vegetariska idéer där ute. Vegetarisk Vardag delar med sig av guldkorn som vi hittat.

Weckans Wegetariska Webbtips

Det börjar dyka upp en hel del alternativ till den klassiska sojakorven. Vegofamiljen har gett sig på att testa produkterna på sin blogg. Undertecknad fick en hel del tips på nya paket som jag ännu inte hittat i frysdisken hos vår affär.

Vilket vegetariskt recept på nätet vill du tipsa om?

Påsktips och världskarta i tårtform

I dag – ett litet påsktema i Weckans Wegetariska Webblänk.
Tipsa gärna om fler länkar!

Weckans Wegetariska Webblänk

Jessicas 365 tipsar om stekt ris med champinjoner till påsk. Mums!

Vegetarisk.blogg.se skrev 2009 en diger post om vegansk påskmat: Inlägget håller än

För övrigt: Vegankrubb har snickrat ihop denna fantastiska smörgåstårta som en världskarta. Får inte missas!

Söt potatispaj

Publiceras ett supersmarrigt vegorecept på nätet, är det bara en tidsfråga innan vi nosat upp det.
Ny länk varje vecka.

Weckans Wegetariska Webblänk

Undertecknad gnuggade sig i ögonen när jag först läste rubriken: En söt potatispaj! Den här veckan rör vi oss internationellt och hittar en paj med kombinationen vanilj, socker och potatis. Mums? Det ser onekligen gott ut i alla fall. Tack till the Hazel Bloom.

Recept: Gyllene blomkål


Jag älskar blomkål i varje form men den här är min absolut bästa! Jag kan äta det själv utan några insatser eller med ett stekt ägg :) Det fungerar även bra som ersättare för potatis.

Det här behöver man:

blomkål
2 ägg
ströbröd
salt, peppar
Vegeta
oliv olja

Såhär gör man:

Dela blomkålsblommorna, koka dem sedan halvhårt i lättsaltat vatten (ca 1 platt tesked salt per gryta). Ta ut och låt dem svalna.

Det är viktigt att blomkålen inte är överkokt eller för hård. Jag brukar kolla med hjälp av en gaffel efter ungefär ca 10 minuter.

Blanda ströbröd med salt och peppar. Man kan smaksätta det med Vegeta som är en schysst allkrydda. Blanda varje blomkålsblomma först i ströbröd och sedan i ägg.

Stek i olivolja tills de får en brun fin färg.

Smaklig måltid!

Pastagratäng med quorn och grönsaker

Idag blev det en god pastagratäng med lite av varje ;) Hade ingen aning om vad jag skulle laga för mat. Men den bästa lösningen är att blanda allt möjligt man har i en gryta, strö över ost och grädda i ugn :)

Ingredienserna:

5 dl pasta

1 paprika

2 gula lökar

1 burk majs

2 små tomater plus en burk krossade tomater

en näve harikoverts

salt och peppar

riven ost

ca 100 g quorn färs

Gör såhär:

Koka först pastan (halvhårt). Stek gul lök och quornfärs i ungefär 4 minuter på stekpannan. Tillsätt sedan paprika, färska och krossade tomater och koka i ungefär 3 minuter. Kom ihåg att ta bort skinnet från de färska tomaterna. Krydda allt med salt och peppar. Blanda harikoverts och majs i grytan.

Häll pastan i en ugnsfast form och blanda i grytan. Strö över med riven ost.

Grädda i 15 min i 200 grader.

MUMS!

Mumsiga spett med hemmagjord jordnötssås

Det kryllar av goda vegetariska idéer där ute. Vi delar med oss av upphittade guldkorn varje vecka.

Weckans Wegetariska Webblänk

Idag hittar vi inspiration hos Ronny och hans vegetariska recept. Den här rätten ser supergod ut och passar bra för att piffa upp vardagen. Att göra egen jordnötssås måste testas. Tack Ronny!

Quorn gift med mango-chutney

Det kryllar verkligen av vegetariska idéer där ute. Vegetarisk Vardag delar med sig av guldkorn som vi hittat.

Weckans Wegetariska Webblänk

Veckans länk hämtar vi från arkivet hos Studentkrubb, som inte är helvegetariska men bjuder på en hel del gott vegokäk. Fastnade för den här rätten med quorn, mango-chutney, nötter och ris. Orientalisk vardag!