Rödbetssallad och rödkålssallad

Oj vad det var länge sedan man skrivit nåt nytt recept här! Det har varit ganska intensivt nu med skolan och jobb så man hann inte experimentera i köket…
Men igår fick jag lite inspiration! Jag gjorde två sallader, en med rödkål och den andra med rödbetor. Det är mina barndomssmaker från Polen! Det är inte varje dag man äter rödkål och rödbetor hemma. Jag tycker att man borde uppskatta de ingredienserna mer ;)

Varm Rödbetssallad:

  • 4 stora rödbetor
  • 1 citron
  • smör
  • socker

Koka rödbetor så att de blir mjuka. Det tog mig typ 2 timmar innan de blev mjuka, så man måste ha tålamod ;)

Skala dem under kallt vatten. Det går lätt att ta bort skalet med handen.

Riv de kokta rödbetorna på rivjärn. Smält en matsked smör i stekpannan och stek de rivna rödbetorna i 5 min.

Tillsätt under tiden en tesked socker och citronsaft från en citron.  Man kan testa först med halva citronen så att det inte blir för surt. Till slut: salta lite.

Rödkålssallad

  • ¼ rödkål
  • 1 liten lök
  • 1 matsked yoghurt
  • 1 äpple
  • peppar, socker
Finhacka kålen och krydda med salt. Låt stå i några minuter. Knåda sedan kålen för hand, för att pressa ur saften.

Riv äpplet på det grova rivjärnet, hacka löken och lägg till kålen.

Blanda en matsked yoghurt. Smaka av med citronsaft, peppar och socker.

Imorgon tänkte jag göra en korngrynsoppa. Ytterligare en av mina barndomssmaker. Receptet kommer inom kort!

Snabb-tortellini med majonäsmojs

När det ska gå riktigt snabbt i köket går det att ta genvägen förbi färdighyllan och sedan förädla rätten hemma.

  • En påse tortellini med ost och spenat
  • En liten burk majs
  • 4 medelstora inlagda gurkor
  • 2 msk majonäs

Otroligt enkelt: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet. Blanda med majonäsen, hackad inlagd gurka och majsen. Vips har du den perfekta trött-efter-jobbet-men-vill-ändå-ha-goda-smaker-tallriken som dessutom räcker till en matlåda eller en person till!

Pastasallad med rotfrukter

Karolcia har experimenterat lite med olika råvaror och hittade en god blandning som också är god kall.

”Potatis och pasta?” tänkte jag när jag såg det, men det var faktiskt jättegott.

Här är receptet:

  • Stora rörmakaroner
  • Två små potatisar
  • Två morötter
  • En gul lök
  • En palsternacka
  • Fem buketter broccoli
  • Olivolja
  • Halloumiost
  • Fetaost
  • Ruccola
  • Salt och peppar
  • Citron

Så här gör man:

Skär rotfrukterna i små, ganska tunna bitar och blanda med broccolin och två matskedar olivolja. Hacka ner den gula löken. Tillsätt lite salt och peppar. Grädda i ugnen på 220 grader i en halvtimme och blanda ingredienserna tre gånger under tiden.

Koka pastan, stek bitar av halloumin och blanda ihop det med fetaostbitar. Häll över olivolja och lite citron över ruccolan.

Blanda alla ingredienser i en stor skål, servera och njut!

Supergod vegoburgare!

Det finns ingenting bättre än hemlagade vegoburgare! Smakar mycket bättre än på nån fast-food-kedja ;)

Det här behöver man

  • ädelost
  • majonnäs
  • ruccola
  • gul lök
  • kvisttomater
  • pesto
  • quornbiff
  • hamburgebröd

Såhär gör man

Man kan göra vilken vegobiff som helst: linsbiff, kikärtsbiff, quornbiff. Själv gjorde jag quornbiff,  receptet hittar ni här.

Skär löken i skivor och stek försiktigt på en stekpanna. Blanda ädelost med majonnäs (till exempel 200 ml majonnäs med en näve skivad ädelost). Burgaren serveras med varmt bröd, smord med majonnäs och ädelost, samt med stekt lök, färsk ruccola och quornbiff. Jag måste säga att den där blandningen av ädelost och majonnäs var lyckad!

Som tillbehör skivade jag kvisttomater och lade pesto på toppen, sen gräddade jag dem i 150 grader i en halvtimme.

Smaklig måltid!

Rubens linssoppa

Ruben Andersson är en av dem som får en kylskåpsmagnet med Sparris på. Han skickade in det här spännande och goda receptet. Tack Ruben!

  • 1 msk Herbamares saltfria örtbuljong (eller 1 valfri buljongtärning)
  • 2 dl röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1-3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk garam masala (eller curry)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 stor lök
  • 2 morötter
  • 1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med vitlök eller chili)
  • ½ dl olivolja

Värm upp oljan i en kastrull.
Fräs vitlöken och kryddorna under omrörning 1 minut.
Häll sedan i linserna, hackad lök, krossade tomater, buljong och vatten.
Rör om och låt det småkoka under lock i 15 minuter.
Skala och riv morötterna under tiden.
Tillsätt riven morot och kokosmjölken.
Rör om och låt det koka 5 minuter till.
Istället för morötter kan du prova ta i t ex blomkål, palsternacka eller paprika.

Vattenmelon- och fetasallad

Idag har jag lagat den bästa fruktsalladen någonsin. :) Har aldrig tänkt mig kombinera vattenmelon med fetaost men det visade sig vara jättegott!

Det här behöver man:

  • 1 liten vattenmelon, ca 6 dl
  • 1 rödlök
  • 100 g kidneybönor
  • 150 g äkta grekisk fetaost
  • 50 g grönsallad
  • en näve blåbär
  • 2 msk oliv olja
  • 1 msk limensaft
  • 1 tsk örtsalt

Såhär gör man:

Skiva rödlöken och skiva melonen i typ 3 cm bitar. Blanda olja, limesaft och örtsalt i ett skål. Rör försiktigt i bönor, melon och sallad. Strö med fetaost och blåbär.

Smaklig måltid!

Couscous med pesto och fetaost

Enkelt och gott recept som gärna serveras under sommarens varma kvällar.

Ingredienser:

  • 3 dl couscous
  • 3 msk pesto
  • 3 tsk citronsaft
  • 1 rödlök
  • 1 påse färsk spenat
  • 100 g fetaost
  • svartpeppar

Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan med pesto och citronsaft. Skölj spenaten och skiva löken. Bland alltihop och tillsätt smulad fetaost. Smaksätt med peppar och salt.

Smaklig måltid!