Sommardokument: Lägg något vegetariskt på grillen!
Termometern slår i taket – Sverige har grillfeber. Överallt ringlar röken som sprider de kryddiga dofterna från grillens galler och får ännu fler att grilla. Vegetarisk Vardag visar musklerna och har samlat alla våra goda recept som passar vid eller på grillen.
Grilla vegetariskt: 3 smarriga burgare
Vegetariska fetaostburgare som trivs på grillen
- 1 burk röda bönor
- 1 ägg
- 1 msk smör
- 2 msk hackad persilja
- 50 gram fetaost
- en halv rödlök
- salt
- svartpeppar
Skölj bönorna och blanda dem med ägget, persiljan, rödlöken, fetaosten, salt och peppar. Mosa allt till en smet och forma smeten till små biffar i stekpannan. Stek i smör ett par minuter på varje sida. Avsluta med att grilla de vegetariska biffarna på gallret för en schysst grill-finish. Servera med ajvar, het chilisås, minitomater och grönsallad mellan grova brödskivor.
Linsburgare att grilla på balkongen
Tips: En elgrill ger inte lika mycket rök som en kolgrill och är därför mer accepterad i bebyggelse. Vi testade vår nya elgrill på balkongen.
- 2 morötter
- 450 gram kokta linser (röda)
- 1 tsk timjan
- 1 tsk tomatpuré
- 3 msk potatismjöl
- 2 äggulor
- en nypa vitlökspeppar
- ströbröd
- salt, peppar
Riv moroten och mixa linserna. Blanda med kryddor, tomatpurén, äggula, ströbröd och potatismjöl. Forma små biffar med händerna och stek i smör. Stek ett par minuter per sida. Servera biffarna med sallad och en klick yoghurt. Smaklig måltid!
Grilla vegetariskt med Karolcias quornbiffar
Karolcias favoritform av quornfärs är saftiga quornbiffar som antingen kan stekas eller grillas.
- 1 dl ströbröd
- 300 g tinad quornfärs
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 ägg
- 1 msk japansk soja
- 4 msk sweet chilisås
- olivolja, vatten
Blanda först ströbröd och 240 ml vatten i en skål och låt det dra i några minuter. Tillsätt finhackad gul lök, pressad vitlök, quornfärs, ägg, japansk soja och chilisås i blandningen med ströbröd. Blanda allt för hand till en smet och forma små biffar till grillen. Stek biffarna först i ungefär 3-4 minuter på varje sida. Innan du grillar: Pensla med lite olja på bägge sidor.
Grönt på gallret: Grönsakerna som är perfekta att grilla
Paprika i olika färger gör att ditt grillspett slår polarnas.
Tomat i halvor – glöm inte grillkrydda, timjan eller svartpeppar.
Halvera zucchini eller squash på längden, gröp ur, grilla och fyll med gräddiga dippsåser.
Gul lök får en helt ny renässans på grillen – stick den med grillspettet!
Röd lök ger det sting som behövs redan innan såserna kommer in i bilden.
Sparris behöver inte ens ett grillspett – bara att rada upp bredvid sojakorven…
Aubergine bidrar med sin seghet, något som passar en traditionell grill – höj temperaturen!
Blomkål: Var försiktig och grilla sakta till en gyllenbrun yta infinner sig.
Pumpa: Kärnorna från pumpan är en perfekt krydda till exempelvis grillad aubergine.
Att grilla ost
Lakto-ovo-vegetarian med egen grill? Hello halloumi!
Det finns flera olika typer av ostar som är perfekta om du vill grilla lakto-ovo-vegetariskt. Halloumi är det mest klockrena exemplet. Vi menar alltså den där saftiga, sega osten som har en otrolig sälta och som låter roligt när man tuggar den. Halloumin blir gyllenbrun när du grillar eller steker den. Varianten Grilloumi som marknadsförs i butikshyllan ska ta kortare tid att grilla och mer anpassad för grillen. Vegetarisk Vardag tycker det är lite oklart hur.
Mozzarellan gillar också att bli grillad. Vår läsare Rebecca tipsade om att vanlig mozzarella har ingredienser som inte kan klassas som vegetariska, men att det finns alternativ. Exempelvis har Euroshopper en mozzarella som är vegetarisk, både på bit och riven.
Färdiga vegetariska alternativ för grillen
Soja i underbara grillbitar
Tofu är vår favorit. Finns både färdigmarinerad och helt naturell. En egen marinad är inte svår att göra:
- 550 gram tofu
- 2 tsk grillkrydda
- 1 tsk vitlökskrydda
- 2 msk olivolja
- 1 msk ajvar relish
- vitpeppar
- paprikapulver
- timjan
- salt
Blanda allt och lämna tofun i marinaden några timmar innan det är dags att grilla.
Koll på korven
Sojakorv finns i flera olika utföranden och är smidigt att ha med till grillen – men Vegetarisk Vardag undrar: Finns egentligen någon stor skillnad? Läs vårt test av vegetarisk chorizo.
Såserna – ett måste vid den vegetariska grillen
Grillsås med örter
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 2 tsk dijonsenap
- en halv dl finklippt dill
- 3 msk finskuren gräslök
- 1 tsk dragon
- 3 tsk timjan
- 2 vitlöksklyftor
- några droppar tabasco
- salt och malen vitpeppar
Blanda majonäsen med crème fraiche och rör ner kryddorna och gräslöken samt salt och peppar. Tillsätt tabasco och pressad vitlök. Låt stå i 40 minuter till en timme innan det är dags att grilla.
Pass på – en het barbequesås!
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk vinäger
- 3 msk honung
- 2 msk chilisås
- 1 krm svartpeppar
- 1 klyfta vitlök
- salt
Häll ner de krossade tomaterna, vinägern, honungen och chilisåsen i en kastrull. Koka i 15 minuter. Tillsätt kryddorna och mixa såsen. Låt svalna och ta med till grillen!
3 barnsligt enkla såser
Turkisk yoghurt blandad med hackad gräslök.
Créme fraiche mixad med persilja.
Ajvar, en god relish med styrka.
Grilla vegetariskt: Nicks 5 heta grilltips
- 1. Gör i ordning alla ingredienser till det vegetariska grillspettet innan du åker ut i naturen. Sortera upp dem i plastburkar för en enkel picnic.
- 2. Var aldrig superhungrig eller trött när du åker ut och grillar. Själva grillen behöver cirka 25 minuter på sig innan du ens kan börja laga maten.
- 3. Dränk inte in engångsgrillen med tändvätska. Det brinner inte bättre för att grillen är blöt. Det är bättre att göra sig besvär med att hitta en plats där det är vindstilla och låta elden ta sin tid.
- 4. Korven blir fortare färdig än de ovan nämnda ingredienserna, så ett bra tips är att grilla korven för sig. Smidigast är i bitar på ett dedikerat grillspett.
- 5. Glöm inte ketchupen hemma. Det är lätt hänt.