Allt jag behöver

Har du hört någon säga att vegetarianer inte får i sig allt de behöver? Jag också. Trots det har jag överlevt snart 23 år som lakto-ovo-vegetarian.

Nu har jag också papper på att jag inte är en blek, sjuklig människa bara för att jag inte äter kött. Min läkare tog mängder med blodprov på mig för att se om jag hade några brister, saknade järn, viktiga vitaminer eller andra näringsämnen. Han passade också på att ta flera andra prover. Brevet på posten talar sitt tydliga språk.

Vad sägs om det? Har du också hört någon säga att vegetarianer inte får i sig allt de behöver?

Test: Är du i själva verket en vegetarian?

Vegetarisk Vardags maskot Sparris ställde tjänstvilligt upp som pedagogiskt exempel när vi ville illustrera det här enkla testet. Han ska ha ett varmt tack!

Testa dig själv!

1. Har du en öppen attityd till grönsaker? Det är inte så att du vill förbjuda dem eller så? Du skrattar inte med grabbarna åt de individer som faktiskt lägger något annat än en stek på tallriken? Okej, du har ett poäng.

2. Hur ser dina tänder ut? Jämför med ett annat köttätande djur, som till exempel en varg. Är dina tänder vassa som en vampyr eller är de mer åt allätar- eller samlarhållet? Kan det vara det senare finns en risk att du föddes som vegetarian.

3. Gillar du vitaminer? Grattis, ett poäng till!

4. Blir din mage däst eller tung om du äter kött? Jämför med att äta något vegetariskt. Hoppa raskt upp ur stolen cirka två minuter efter middagen. Går det bättre när du äter grönt finns en sannolikhet att svaret är ja på frågan i rubriken.

5. Brukar du köpa grönsaker? Om du automatiskt går en runda vid grönsaksdisken i butiken stiger din vegetarian-faktor.

Hur gick det för dig i testet?

Polska Kalla fakta: Vegetarianer lever längre

Polska Kalla fakta sände i förra veckan ett reportage om vegetarisk kost och myterna kring den. Kostspecialisten Małgorzata Desmond berättade bland annat om en undersökning som Institutionen för pediatrik i Warszawa genomfört. Där undersöktes 150 barn, varav knappt hälften var vegetarianer och veganer. Syftet var att se om vegetarisk kost är mer hälsosam än den traditionella.

— De flesta avvikelserna från kostråden fanns hos de som hade en traditionell diet, berättade Małgorzata Desmond i programmet.

— Där fanns fall med överskott av mättat fett, kolesterol, socker, stor brist på fibrer, vitamin E och magnesium.

Enligt programmet visar en färsk amerikansk studie att vegetarianer lever längre innan de drabbas av allvarliga sjukdomar på äldre dar. 90 000 vegetarianer undersöktes och resultatet visar enligt reportaget på en ökad livslängd. Vegetarianerna led mer sällan av hjärtsjukdomar, diabetes eller fetma, jämfört med de som åt traditionellt.

— Många säger att det är farligt att vara vegan som barn och att de behöver kött för att kunna utvecklas bra – men det är inte sant, säger Janusz Książyk i programmet.

Han är professor vid Institutionen för pediatrik i Warszawa.

— Det värsta är att så kallade auktoriteter inte har någon aning och att de säger saker som ”ät kött och du blir stor och stark”. Det kan bero på tradition, ren dumhet, vilseledande marknadsföring eller okunskap.

Inslaget sändes i programmet Uwaga i den polska tv-kanalen TVN. Se det på Youtube här.