Recept: Quornfilé i ugn

Idag blev det en av mina favoriträtter: Quornfilé i ugn. Eftersom vi vegetarianer inte äter kött så behöver vi andra källor av protein. Quorn är den perfekta lösningen. Den är ett svampprotein som innehåller mycket kostfiber men inget kolesterol och endast lite fett. Den är enkel och snabb att tillaga. För mig som tidigare kött-ätare smakar den som kyckling, fast den är lite godare.

Det här behöver vi för 2 portioner:

4 quornfiler
matlagningsgrädde
crème fraîche
olivolja
3 gullök
2 tsk salt
2 tsk timjan
riven ost

Gör såhär:

Tina först quornfileerna och stek dem på stekpannan tillsammans med lite olivolja och hackad lök. Stek dem bara tills de får en svag brun färg och lägg dem i formen som ni ser på bilden.

Nu ska såsen på gräddfil, matlagningsgrädde, timjan och lite ost kokas.  Jag är inte så duktig på att ge den exakta volymen av hur mycket man behöver;)  Jag brukar göra såhär att jag tar till exempel 1,5 dl crème fraîche och tillsätter så mycket matlagningsgrädde att jag får en tillfredsställande konsistens (till exempel ca 1 dl). Sedan kan man hälla såsen över quornfileerna och täcka med riven ost.

Då sätter man ugnen på 180 grader och gräddar i ca 10 – 15 minuter.

Innan jag började laga quorfileerna har jag bakat tomater i ugnen. Skiva tomaterna som på bilden och lägg dem i en form. Sprid ut basilika, oregano och lite olivolja. Sätt i ugnen på 175 grader på en timme. Ju längre de är i ugnen desto bättre.

Vi serverade allt med lite pasta.

Här är resultatet. Det blev jättegott!