Färgsprakande potatissallad (utan majonäs)

Om jag tänker på potatissallad så tänker jag på de där plastbyttorna som man släpar med sig när man ska engångsgrilla om somrarna. De är fyllda med majonnäsindränkta potatisbitar – men det finns en annan typ av potatissallad också, med potatis, olja och sallad. Och nämen titta, här nedanför är ju receptet! Galet enkelt ska det vara också, så därför köper vi fin potatis och färdigblandad sallad.

  • 1 påse delikatesspotatis
  • 2 gula paprikor
  • 1 röd paprika
  • 1 påse sallad
  • 1 burk vitlöksoliver
  • 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • citruskrydda
  • vitlökssalt
  • citronpeppar

Skölj av delikatesspotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt med vatten och dra på spisen. Koka potatisen tills den känns färdig (jag brukar ta upp en potatis och smaka, det där med att prova med stickor tycker jag kan luras ibland).

Under tiden potatisen kokar passar det bra att hacka paprikorna och salladen (faktiskt; i påsen är salladsbitarna för stora). Skär körsbärstomaterna i lagom stora klyftor.

Skölj potatisen när den är klar, mest för att den inte ska vara för het. Skär i lagom stora bitar, cirka tre bitar per potatis.

Blanda alla ingredienser i en skål. Häll på rikligt med olivolja, krydda med kryddorna och blanda ordentligt.

Då så var det klart!

Serveras till exempel med tsatziki. Jordgubbstårta fungerar fantastiskt bra till efterrätt sedan, det har vi och vännerna testat på midsommarafton. Smaklig spis!

Vi odlar tomater på balkongen

Oj vad det växer framför balkongdörren! Bifftomater och körsbärstomater sträcker sina gröna stammar mot solen. Denna djungel ska snart få flytta ut på riktigt. Den ska etablera sig på balkongen, om det bara blir tillräckligt varmt varje natt. Tomatplantorna behöver minst 8 plusgrader för att må bra. Ännu är vi lite försiktiga av oss, så därför har de fått vara inomhus än så länge.

Recept: Asiatisk pasta med körsbärstomater

Asiatisk pasta med körsbärstomater:

Det här behöver man:

  • ca 250 g bred bandspagetti
  • 1 dl gröna linser
  • 1 röd paprika
  • några körsbärstomater
  • 1 msk olja
  • 1 rödlök
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk curry
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 tärning grönsaksbuliong

Såhär gör man:

Spagettin kokas enligt anvisning på förpackningen. Linserna ska kokas i ca 10 minuter och sedan ska de rinna av. Paprikan och rödlök skärs fint och steks i olja.  Krydda dem med curry, gurkmeja och ingefära. Tillsätt sedan linserna, grönsaksbuljong på tärning samt mellangrädde och småputtra i cirka 5 minuter. Blanda pastan med currysåsen och körsbärstomaterna.

Lyxfrukost till gästerna

Här är en enkel och färgglad frukost att bjuda på. Häll lite olja i små pajformar. Skär ner tomat och paprika, kläck ett ägg på toppen och gratinera med ost. Låt stå i ugnen i 200 grader i omkring en kvart (tills det ser färdigt ut). Krydda med salt och peppar. Stekt halloumiost fungerar utmärkt till denna överraskning. Smaklig frukost!

Tycker du att det verkar gott?

Lyxig lasagne i nivåer

Den godaste lasagne jag någonsin ätit! Det måste bero på att i den här lasagnen skiljs de olika lagren åt så att man känner alla smaker var för sig. Exempelvis lagret med broccoli och fetaost som är jättegott!

Det här behöver man:

2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 200 g quornfärs
1 röd paprika
2 brk krossade tomater
1,5 dl créme fraiche
3 tsk salt
1 tsk socker
basilika
svartpeppar

400 g frusen broccoli
200 g fetaost
färska lasagneplattor
riven ost

Såhär gör man:

Koka först broccoli och krama sedan ur den och blanda med feta ost med hjälp av en mixer.

Skala och skär morötterna i halvmånar, hacka vitlöken och löken och fräs allt tillsammans med quorn i ca 5 minuter.  Tillsätt krossade tomater, paprika, créme fraiche och kryddor. Låt puttra i 10 minuter.

Börja lägga samman lasagnen: först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenat med fetaost, lasagneplattor, sås och resten av spenaten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten på toppen. Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Smaklig måltid!