Rubens linssoppa

Ruben Andersson är en av dem som får en kylskåpsmagnet med Sparris på. Han skickade in det här spännande och goda receptet. Tack Ruben!

  • 1 msk Herbamares saltfria örtbuljong (eller 1 valfri buljongtärning)
  • 2 dl röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1-3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk garam masala (eller curry)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 stor lök
  • 2 morötter
  • 1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med vitlök eller chili)
  • ½ dl olivolja

Värm upp oljan i en kastrull.
Fräs vitlöken och kryddorna under omrörning 1 minut.
Häll sedan i linserna, hackad lök, krossade tomater, buljong och vatten.
Rör om och låt det småkoka under lock i 15 minuter.
Skala och riv morötterna under tiden.
Tillsätt riven morot och kokosmjölken.
Rör om och låt det koka 5 minuter till.
Istället för morötter kan du prova ta i t ex blomkål, palsternacka eller paprika.

Recept: Fräsch tomatsoppa

Det här behöver man:

  • 1,5 liter vatten
  • 4 stora morötter
  • 3 små potatisar
  • hälften av en liten palsternacka
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk Vegeta (istället för salt/buljongtärning)
  • 1 msk socker
  • basilika
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk vitpeppar
  • 1 lagerblad

Såhär gör man:

Koka upp vatten och lägg i hackade morötter,  potatis, palsternacka, lagerblad och Vegeta. Koka tills grönsakerna mjuknar.  Ta ut lagerblad och  tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Koka i 10 min på svag värme och mixa med en stavmixer. Smaksätt med socker,  basilika , timjan och vitpeppar.

Soppan serverades med ris! Mums!

Verkar det gott?

Recept: Tomatsoppa med paprika och bönor

Idag serverades nyttig och färgglad tomatsoppa med bönor och paprika. Den är väldigt enkel och snabb att tillaga. Man behöver inte hur många ingredienser som helst så det är en perfekt lösning för de med begränsad ekonomi som till exempel studenter :)

Det här behöver du:

(4 portioner)

1 gul och 1 röd paprika
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
krossade tomater, ca 500 g
7 – 8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
röda bönor, ca 400 g
svartpeppar
1 tsk salt och 1 tsk socker
2 msk chilisås

Börja med att fräsa paprika, vitlök och lök på 1 msk olja i en kastrull tills de blir nästan mjuka. Rör under tiden och koka inte på så hög värme. Häll sedan i krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Koka 15 min på svag värme. Bönorna sköljs i kallt vatten och tillsätts till soppan tillsammans med chilisås, salt, svartpeppar och socker.

Soppan serverades med varma ostsmörgasar. Sätta en skiva tomat på varje smörgas och täck med riven ost, smaksätt med lite svartpeppar. De ska vara i ugnen i ca 10 min, 150 grader, men kolla ibland så att du inte bränner dem.