Vattenmelon- och fetasallad

Idag har jag lagat den bästa fruktsalladen någonsin. :) Har aldrig tänkt mig kombinera vattenmelon med fetaost men det visade sig vara jättegott!

Det här behöver man:

 • 1 liten vattenmelon, ca 6 dl
 • 1 rödlök
 • 100 g kidneybönor
 • 150 g äkta grekisk fetaost
 • 50 g grönsallad
 • en näve blåbär
 • 2 msk oliv olja
 • 1 msk limensaft
 • 1 tsk örtsalt

Såhär gör man:

Skiva rödlöken och skiva melonen i typ 3 cm bitar. Blanda olja, limesaft och örtsalt i ett skål. Rör försiktigt i bönor, melon och sallad. Strö med fetaost och blåbär.

Smaklig måltid!

Krönika: Vegetarianens komplicerade förhållande till sallad

Salladen. Den absoluta definitionen av en vegetarisk rätt – grön, fräsch, nyttig och färgglad. Ändå är det inte det vi vegetarianer lever på. Tvärtom är jag trött på sallad – speciellt som en rätt på restaurang.

”Det finns kanske någon sallad som du kan äta?” brukar bekanta fråga sig och nervöst titta på menyn. ”Vi vegetarianer äter inte gräs”, brukar jag svara med ett leende.

Det är lätt att komma undan med en sallad på matsedeln. Plötsligt finns något som de allra flesta kan äta, verkar kockarna tänka, och syftar på alla konstiga människor som inte äter kött. Det blir en grönsallad, på sin höjd en pastasallad eller – gud förbjude – en kycklingsallad. Själv har jag en gång stått och sorterat bort tonfiskbitar ur en pastasallad på en konferens efter kommentaren ”jasså äter du inte fisk?” Att skölja alla makaroner var och en för sig är inte lätt, kan jag intyga. Det förhöjer heller inte smaken.

Om inte sallad fanns – vad skulle då dyka upp på menyn för oss gröngölingar? Falafeln har revolutionerat snabbmatsutbudet för vegetarianer – men var finns varianterna? Kikärtsbiffar och linsbiffar? Pannkakorna, de färska pajerna, grytorna, rörorna, lasagnen, sopporna, wrapsen och röstin?

Det värsta är ändå de kalla salladerna. Ni vet, de där som står i plastbunkar i en kyldisk, är gjorda för länge sedan och visst går bra att äta om det krisar – men inte är det roligt som det enda alternativet för en vegetarian. Ofta är de luftiga, med brödtärningar och en lyxig körsbärstomat delad på mitten.

På de hippa lunchserveringarna, med barstolar längs fönstren, regerar en annan typ av sallad: Rucolan. Dessa små blad liknar maskrosens och har en stark smak. Själv fastnar jag alltid med gaffeln i de långa, taniga och trassliga rucolabladen. Jag undrar i vilken mörk lokal alla innekrogars kockar samlades och under en dunkel ritual bestämde sig för att anamma rucolans krafter? En kartell som stänger ute alla andra salladsblad från den rostade mackan med solrosfrön.

Efter det här indignerade påhoppet på salladens olika former krävs här en positiv knorr som bringar hopp. Och här kommer den. Sallad kan vara gott och matigt. Pastasallader som faktiskt innehåller mer än salladsblad är gott och hemlagade sallader med fetaost och diverse grönsaker kan kännas fräscht en het sommardag. På restaurangen vill jag däremot ha något varmt.

Håller du med?

Tips på recept:

Bulgursallad

 • 2 dl gröna linser
 • 2 dl bulgur
 • 1 gul paprika
 • 1 röd paprika
 • basilikablad

Koka linser och bulgur och blanda ihop dem med de övriga ingredienserna. Lätt som en plätt, tillsätt en vinägrett!

Testa också vår couscoussallad och kikärtssallad.

Länk: Vegankrubb tipsar om ytterligare två goda sallader.

Vegofamiljens veckomeny

Det kryllar verkligen av vegetariska idéer där ute. Vegetarisk Vardag delar med sig av guldkorn som vi hittat.

Weckans Wegetariska Webblänk

Veckans tips har vi hittat i arkivet hos Vegofamiljen. De samlar på matinspiration från tidigare veckor och i mars 2010 åt de såhär gott! Spana in salladen med stek halloumi, svarta bönor, champinjoner och färsk bladspenat. Fräscht!