Rödbetssallad och rödkålssallad

Oj vad det var länge sedan man skrivit nåt nytt recept här! Det har varit ganska intensivt nu med skolan och jobb så man hann inte experimentera i köket…
Men igår fick jag lite inspiration! Jag gjorde två sallader, en med rödkål och den andra med rödbetor. Det är mina barndomssmaker från Polen! Det är inte varje dag man äter rödkål och rödbetor hemma. Jag tycker att man borde uppskatta de ingredienserna mer ;)

Varm Rödbetssallad:

  • 4 stora rödbetor
  • 1 citron
  • smör
  • socker

Koka rödbetor så att de blir mjuka. Det tog mig typ 2 timmar innan de blev mjuka, så man måste ha tålamod ;)

Skala dem under kallt vatten. Det går lätt att ta bort skalet med handen.

Riv de kokta rödbetorna på rivjärn. Smält en matsked smör i stekpannan och stek de rivna rödbetorna i 5 min.

Tillsätt under tiden en tesked socker och citronsaft från en citron.  Man kan testa först med halva citronen så att det inte blir för surt. Till slut: salta lite.

Rödkålssallad

  • ¼ rödkål
  • 1 liten lök
  • 1 matsked yoghurt
  • 1 äpple
  • peppar, socker
Finhacka kålen och krydda med salt. Låt stå i några minuter. Knåda sedan kålen för hand, för att pressa ur saften.

Riv äpplet på det grova rivjärnet, hacka löken och lägg till kålen.

Blanda en matsked yoghurt. Smaka av med citronsaft, peppar och socker.

Imorgon tänkte jag göra en korngrynsoppa. Ytterligare en av mina barndomssmaker. Receptet kommer inom kort!