Dagens lunchmeny i Eskilstuna

Vegetarisk Vardag ringde de tio första lunchrestaurangerna vi kunde hitta i Eskilstuna, för att höra vad de hade på menyn för vegetarianer. Här är resultatet!

Pasta med grönsaker dominerar det vegetariska utbudet

— Eh, nää, det har vi nog inget. Jag ska kolla.

Vi väntar i luren medan personalen på en av restaurangerna verkar springa iväg för att fråga i köket. När han kommer tillbaka berättar han att de nog kan fixa något vegetariskt om vi bokar tid i förväg. Som tur är, är det bara två av tio uppringda restauranger som inte har något vegetariskt att erbjuda.

Fyra stycken har olika typer av pastarätter att bjuda på, vilket är vanligt i vegetariska luncher. Två restauranger lockar med quornfiléer och en presenterar också nachostallrik eller pannkaka som alternativ. Den menyn verkar dock inte ändras över året. Ytterligare en har bara stekta, blandade grönsaker att bjuda på – alltså en vanlig wok.

Det som drar ögonen till sig är följande meny: Pepparrotsmos, senapspickles och äggsås. Det låter helt okej och nästan lite lyxigt. Rätten står inte på menyn, förklarar den som svarar, men de kan lätt fixa den om man frågar efter något vegetariskt.

Sammanfattningsvis – här har ni utbudet, Eskilstunabor:

  • Inget alls
  • Pasta, pastasallad eller sallad (eventuellt med falafel)
  • Stekta blandade grönsaker
  • Pepparrotsmos, senapspickles och äggsås

5 tips för att locka vegetarianer till din restaurang

Det händer ganska ofta att jag tar med mig kollegorna ut på lunch. Eftersom jag äter ute ofta och är vegetarian, blir det för det mesta jag som styr kosan mot en speciell restaurang. Det har också hänt att vi gått någon annanstans när mina vänner och jag inte hittar något vegetariskt på menyn. Alla vill äta gott när de går ut och här är några tips till dig som har en restaurang.

1. Undvik olika typer av sallad och wokade grönsaker med pasta. Dessa rätter finns hos restaurangen bredvid och hos grannen bredvid den. Dessutom tillhör wok, pasta och sallad de absolut enklaste hemlagade rätterna idag – när en vegetarian går ut och äter önskar den sig något extra!

Till slut kom kocken ut och berättade att de kunde erbjuda en grönsallad.
Mitt sällskap och jag gick till ett annat ställe.

2. Överraska! Kommer du på en vegetarisk rätt som sticker ut ökar chanserna att ryktet om din restaurang sprider sig mellan vegetarianer. Förhoppningsvis upptäcker även köttätande människor den nya spännande rätten. Kanske är det du som blir först med att lansera en indisk meny för vegetarianer på orten?

3. Erbjud ett utbud. Det blir förstås mer attraktivt om du har fler rätter att välja på än en. Utgå från olika typer av basmat – vad skulle fungera med ris, vad skulle fungera med potatis?

4. Variera och byt ut rätter varje dag eller varje vecka. Då ökar chansen att vegetarianerna kommer tillbaka.

Jag blev förvånad när jag upptäckte att de vegetariska vårrullarna innehöll räkpasta.

5. Presentera innehållet i rätterna. Att ta reda på vad en specifik kund äter och inte äter är tidskrävande. Det är lättare om kunden själv får veta vad rätten innehåller. Finns det kött, fisk, fågel, ägg eller mjölk? Olika typer av vegetarianer äter olika mycket av dessa ingredienser. En lakto-ovo-vegetarian äter mjölk och ägg, men en vegan äter inget som kommer från djurriket.