Recept: Marinierad quorn med nudlar

Det här behöver man:

  • 1 förpackning quorn i bitar
  • 10 små broccolibuketter
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • äggnudlar

Marinad:

  • 2 msk vatten
  • 3 msk sweet chilisås
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk soja
  • 2 tsk ingefära

Såhär gör man:

Blanda ingredienserna till en marinad i en skål. Lägg i tinade quornbitar och låt de stå i cirka 30 minuter.

Stek sedan rödlök tillsammans med de marinerade quornbitarna. Efter ett par minuter tillsätt broccolibuketter och paprika och stek i några minuter till. Späd med lite vatten. Smaksätt med salt och mer ingefära.

Allt serveras med äggnudlar.

Tycker du det verkar gott?

Hemlagade quornbiffar

Det här är min favoritform av quornfärs – saftiga quornbiffar som antingen kan stekas eller grillas.

Det här behöver man:

1 dl ströbröd

300 g tinad quornfärs

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

2 ägg

1 msk japansk soja

4 msk sweet chilisås

olivolja, vatten

Gör så här:

Blanda först ströbröd och 240 ml vatten i en skål och låt det dra i några minuter. Tillsätt finhackad gul lök, pressad vitlök, quornfärs, ägg, japansk soja och chilisås i blandningen med ströbröd. Blanda allt för hand till en smet och forma små biffar. Stek biffarna ungefär 3-4 minuter på en sida. Om du tänker grilla: Pensla först med lite olja på bägge sidor.

:)

Pastagratäng med quorn och grönsaker

Idag blev det en god pastagratäng med lite av varje ;) Hade ingen aning om vad jag skulle laga för mat. Men den bästa lösningen är att blanda allt möjligt man har i en gryta, strö över ost och grädda i ugn :)

Ingredienserna:

5 dl pasta

1 paprika

2 gula lökar

1 burk majs

2 små tomater plus en burk krossade tomater

en näve harikoverts

salt och peppar

riven ost

ca 100 g quorn färs

Gör såhär:

Koka först pastan (halvhårt). Stek gul lök och quornfärs i ungefär 4 minuter på stekpannan. Tillsätt sedan paprika, färska och krossade tomater och koka i ungefär 3 minuter. Kom ihåg att ta bort skinnet från de färska tomaterna. Krydda allt med salt och peppar. Blanda harikoverts och majs i grytan.

Häll pastan i en ugnsfast form och blanda i grytan. Strö över med riven ost.

Grädda i 15 min i 200 grader.

MUMS!

Quorn gift med mango-chutney

Det kryllar verkligen av vegetariska idéer där ute. Vegetarisk Vardag delar med sig av guldkorn som vi hittat.

Weckans Wegetariska Webblänk

Veckans länk hämtar vi från arkivet hos Studentkrubb, som inte är helvegetariska men bjuder på en hel del gott vegokäk. Fastnade för den här rätten med quorn, mango-chutney, nötter och ris. Orientalisk vardag!

Kål med quorn

Jag måste erkänna att jag aldrig tyckt om kål tills det att min kompis lagade den här rätten åt mig. Då blev jag förtjust i den och lagade den hur många gånger som helst :-D

Det här behöver man:

en hel liten kål (eller hälften av en stor)

1 gul lök

ca 200 g quorn

en stor morot

pasta

Såhär gör man:

Först hacka kålen och lägg i en skål. Tillsätt 1 msk salt och blanda i genom att klämma kålen med händerna. Det här steget är viktig för att saltet gör att kålen blir mindre vattnig . Riv moroten och blanda med kålen.

Fräs quorn i fem minuter och tillsätt kål och morötter och blanda allt. Häll sedan i 300 ml vatten ock fräs allt under svag värme under locket. Här bör man vänta tills kålen blir mjuk, så det tog ungefär en timme för mig. Man ska också röra om då och då.

Kålen serverades med pasta, mums!

Vegetarisk gryta

Ingredienser:

quorn-strimlor

krossade tomater (500g)

1 gul paprika

1 gul lök

matlagningsgrädde

Gör såhär:

Stek gul lök och quorn-strimlor. Blanda i krossade tomater och paprika. Efter ca 5 minuter tillsätt 1 dl matlagningsgrädde och blanda väl. Låt koka på svag värme i 10 minuter.  Till slut smaksätt med timjan, paprikapulver, salt och peppar.

Servera gärna med pesto-pasta eller ris.

Recept: Quornfilé i ugn

Idag blev det en av mina favoriträtter: Quornfilé i ugn. Eftersom vi vegetarianer inte äter kött så behöver vi andra källor av protein. Quorn är den perfekta lösningen. Den är ett svampprotein som innehåller mycket kostfiber men inget kolesterol och endast lite fett. Den är enkel och snabb att tillaga. För mig som tidigare kött-ätare smakar den som kyckling, fast den är lite godare.

Det här behöver vi för 2 portioner:

4 quornfiler
matlagningsgrädde
crème fraîche
olivolja
3 gullök
2 tsk salt
2 tsk timjan
riven ost

Gör såhär:

Tina först quornfileerna och stek dem på stekpannan tillsammans med lite olivolja och hackad lök. Stek dem bara tills de får en svag brun färg och lägg dem i formen som ni ser på bilden.

Nu ska såsen på gräddfil, matlagningsgrädde, timjan och lite ost kokas.  Jag är inte så duktig på att ge den exakta volymen av hur mycket man behöver;)  Jag brukar göra såhär att jag tar till exempel 1,5 dl crème fraîche och tillsätter så mycket matlagningsgrädde att jag får en tillfredsställande konsistens (till exempel ca 1 dl). Sedan kan man hälla såsen över quornfileerna och täcka med riven ost.

Då sätter man ugnen på 180 grader och gräddar i ca 10 – 15 minuter.

Innan jag började laga quorfileerna har jag bakat tomater i ugnen. Skiva tomaterna som på bilden och lägg dem i en form. Sprid ut basilika, oregano och lite olivolja. Sätt i ugnen på 175 grader på en timme. Ju längre de är i ugnen desto bättre.

Vi serverade allt med lite pasta.

Här är resultatet. Det blev jättegott!