Färgsprakande potatissallad (utan majonäs)

Om jag tänker på potatissallad så tänker jag på de där plastbyttorna som man släpar med sig när man ska engångsgrilla om somrarna. De är fyllda med majonnäsindränkta potatisbitar – men det finns en annan typ av potatissallad också, med potatis, olja och sallad. Och nämen titta, här nedanför är ju receptet! Galet enkelt ska det vara också, så därför köper vi fin potatis och färdigblandad sallad.

  • 1 påse delikatesspotatis
  • 2 gula paprikor
  • 1 röd paprika
  • 1 påse sallad
  • 1 burk vitlöksoliver
  • 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • citruskrydda
  • vitlökssalt
  • citronpeppar

Skölj av delikatesspotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt med vatten och dra på spisen. Koka potatisen tills den känns färdig (jag brukar ta upp en potatis och smaka, det där med att prova med stickor tycker jag kan luras ibland).

Under tiden potatisen kokar passar det bra att hacka paprikorna och salladen (faktiskt; i påsen är salladsbitarna för stora). Skär körsbärstomaterna i lagom stora klyftor.

Skölj potatisen när den är klar, mest för att den inte ska vara för het. Skär i lagom stora bitar, cirka tre bitar per potatis.

Blanda alla ingredienser i en skål. Häll på rikligt med olivolja, krydda med kryddorna och blanda ordentligt.

Då så var det klart!

Serveras till exempel med tsatziki. Jordgubbstårta fungerar fantastiskt bra till efterrätt sedan, det har vi och vännerna testat på midsommarafton. Smaklig spis!

Recept på en lyckad vegetarisk midsommar

Vegetarisk Vardag önskar dig en riktigt glad midsommar! Om regnet råkar knastra på taket i stugan blir det desto mysigare. Att dansa ”Små grodorna” i gummistövlar är också ganska skoj! Här på Kalmarkusten ser vi fram emot en solig eftermiddag…

Här bjuder vi på några midsommarrecept!

Recept: Potatissallad

Till cirka fem personer:
  • 1 kg potatis
  • 2 morötter
  • 8 rädisor
  • 1 knippe persilja
  • en halv dl olivolja
  • en halv citron
  • salt, peppar
Koka potatis och morot och hacka smått. Skär rädisor och persilja i bitar och blanda i. Rör ihop olivolja, saften av den halva citronen och kryddorna till en dressing. Blanda om alltihop och servera med solsken!

 Visst är det härligt att ta upp nypotatis och bara borsta av jorden innan det går att äta. Lite smör och yoghurt till potatisen är fantastiskt! Det är också gott med kikärtsbiffar på tallriken:

Recept: Kikärtsbiffar

Till cirka fyra personer

  • 400 gram kikärter
  • 150 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackade örter, t ex persilja, basilika, timjan
  • salt
  • svartpeppar

Spola av kikärterna. Skala och skär sellerin och vitlöken i små bitar. Mixa alltihop tillsammans med citronsaften, salt och peppar med en mixer. Forma små biffar av smeten med händerna och stek i olja i några minuter på varje sida. Servera gärna med nypotatis och turkisk yoghurt.

 

Recept: Smultron på strå

En dessert behöver inte vara långt borta!

  • 7 färska smultron
  • 1 grässtrå
  • 1 dl vaniljglass

Mums!

Hur firar du midsommar?