Färgsprakande potatissallad (utan majonäs)

Om jag tänker på potatissallad så tänker jag på de där plastbyttorna som man släpar med sig när man ska engångsgrilla om somrarna. De är fyllda med majonnäsindränkta potatisbitar – men det finns en annan typ av potatissallad också, med potatis, olja och sallad. Och nämen titta, här nedanför är ju receptet! Galet enkelt ska det vara också, så därför köper vi fin potatis och färdigblandad sallad.

  • 1 påse delikatesspotatis
  • 2 gula paprikor
  • 1 röd paprika
  • 1 påse sallad
  • 1 burk vitlöksoliver
  • 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • citruskrydda
  • vitlökssalt
  • citronpeppar

Skölj av delikatesspotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt med vatten och dra på spisen. Koka potatisen tills den känns färdig (jag brukar ta upp en potatis och smaka, det där med att prova med stickor tycker jag kan luras ibland).

Under tiden potatisen kokar passar det bra att hacka paprikorna och salladen (faktiskt; i påsen är salladsbitarna för stora). Skär körsbärstomaterna i lagom stora klyftor.

Skölj potatisen när den är klar, mest för att den inte ska vara för het. Skär i lagom stora bitar, cirka tre bitar per potatis.

Blanda alla ingredienser i en skål. Häll på rikligt med olivolja, krydda med kryddorna och blanda ordentligt.

Då så var det klart!

Serveras till exempel med tsatziki. Jordgubbstårta fungerar fantastiskt bra till efterrätt sedan, det har vi och vännerna testat på midsommarafton. Smaklig spis!

Pastasallad med rotfrukter

Karolcia har experimenterat lite med olika råvaror och hittade en god blandning som också är god kall.

”Potatis och pasta?” tänkte jag när jag såg det, men det var faktiskt jättegott.

Här är receptet:

  • Stora rörmakaroner
  • Två små potatisar
  • Två morötter
  • En gul lök
  • En palsternacka
  • Fem buketter broccoli
  • Olivolja
  • Halloumiost
  • Fetaost
  • Ruccola
  • Salt och peppar
  • Citron

Så här gör man:

Skär rotfrukterna i små, ganska tunna bitar och blanda med broccolin och två matskedar olivolja. Hacka ner den gula löken. Tillsätt lite salt och peppar. Grädda i ugnen på 220 grader i en halvtimme och blanda ingredienserna tre gånger under tiden.

Koka pastan, stek bitar av halloumin och blanda ihop det med fetaostbitar. Häll över olivolja och lite citron över ruccolan.

Blanda alla ingredienser i en stor skål, servera och njut!

Recept: Marinerad tofu med potatismos

Det är ett gott och enkelt recept som serveras ganska ofta här hemma. Marinaden är jag förälskad i och använder den ofta tillsammans med quorn och tofu ;)

Det här behöver man:

  • 550 g tofu
  • potatis
  • grädde
  • 3 tomater
  • 1 gurka

Marinad:

  • 3 msk soja
  • 3 msk äpplecidvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 tskingefära
  • 3 msk sweet chilisås

Vinägrett:

  • 1 tsk basilika
  • salt efter smak
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk senap (frivilligt)
  • 1 msk vinäger (om du lägger till senap då äppelcidervinäger är bäst)
  • 3 msk olivolja

Såhär gör man:

Potatismos tror jag alla vet hur man gör ;) Det gäller bara att koka potatis, mosa den och blanda med lite grädde och peppar.

Ingredienserna från marinaden blandas i en skål och tofubitar läggs i blandningen. Jag brukar ställa skålen i kylskåpet under folie en stund så att smakerna kommer fram bättre. De marinerade tofubitarna ska sedan stekas i några minuter.

Potatis och tofu hör bra ihop med någon sallad. En av mina favoritsallader består av gurka, tomat med vinägrett. Blanda basilika, salt, socker och senap. Tillsätt sedan vinäger och rör om. När det är väl blandat tillsätter man olivoljan och rör tills vinägretten har en och samma färg.

Smaklig måltid!

Recept på en lyckad vegetarisk midsommar

Vegetarisk Vardag önskar dig en riktigt glad midsommar! Om regnet råkar knastra på taket i stugan blir det desto mysigare. Att dansa ”Små grodorna” i gummistövlar är också ganska skoj! Här på Kalmarkusten ser vi fram emot en solig eftermiddag…

Här bjuder vi på några midsommarrecept!

Recept: Potatissallad

Till cirka fem personer:
  • 1 kg potatis
  • 2 morötter
  • 8 rädisor
  • 1 knippe persilja
  • en halv dl olivolja
  • en halv citron
  • salt, peppar
Koka potatis och morot och hacka smått. Skär rädisor och persilja i bitar och blanda i. Rör ihop olivolja, saften av den halva citronen och kryddorna till en dressing. Blanda om alltihop och servera med solsken!

 Visst är det härligt att ta upp nypotatis och bara borsta av jorden innan det går att äta. Lite smör och yoghurt till potatisen är fantastiskt! Det är också gott med kikärtsbiffar på tallriken:

Recept: Kikärtsbiffar

Till cirka fyra personer

  • 400 gram kikärter
  • 150 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackade örter, t ex persilja, basilika, timjan
  • salt
  • svartpeppar

Spola av kikärterna. Skala och skär sellerin och vitlöken i små bitar. Mixa alltihop tillsammans med citronsaften, salt och peppar med en mixer. Forma små biffar av smeten med händerna och stek i olja i några minuter på varje sida. Servera gärna med nypotatis och turkisk yoghurt.

 

Recept: Smultron på strå

En dessert behöver inte vara långt borta!

  • 7 färska smultron
  • 1 grässtrå
  • 1 dl vaniljglass

Mums!

Hur firar du midsommar?

Recept: Rösti med rotfrukter

Beskåda: Nicks rotfruktsrösti! Med morötter och zucchini i röstin fick den mer färg, men höll ihop lite sämre. Ett lakto-ovo-alternativ är att använda ett ägg för bindningens skull. Gott blev det!

3 portioner

  • 3 morötter
  • 5 stora potatisar
  • 4 gula lökar
  • 1 zucchini
  • vitpeppar
  • salt

Riv ner morötter, potatis och zucchinin i en skål. Hacka löken och blanda alltihop. Krydda med ett par teskedar vitpeppar och en tesked salt. Blanda om.

Smält smör i stekpannan och platta ut cirka 2 centimeter tjocka plättar. Glöm inte att lämna lite svängrum runt plätten, så att du kan få ner en stekspade och vända om. Stek först på hög värme, sänk sedan värmen till hälften. Låt fräsa i cirka 15 minuter totalt. Vänd plätten och låt fräsa i 10 minuter på andra sidan.

Lycka till!

Potatis med ostfyllning

Potatis och ost verkar vara en bra mix. De trivs bra ihop och komponerar sig tillsammans till goda smakupplevelser. Receptet är tidskrävande men värt det:)

Det här behöver du:

3-5 medelstora potatis

För fyllningen:

1 gul lök

gräslök

2 vitlöksklyftor

3 msk gräddfil

två valfri typer av ost: själv blandade jag två typer av feta ost (150 g)

riven ost (40 g)

salt

peppar

Sähär gör du:

Tvätta potatisen väl och koka i cirka 35 minuter. Men kolla ibland så att du inte överkokar dem. Låt sedan svalna något. Ta bort toppen på potatisen och ta bort försiktigt med en sked (det som är inne) så att du inte skadar väggarna.

Fräs samtidigt löken i ca 1-2 minuter. Tillsatt vitlök och gräslök och fräs ytterligare en minut.

Löken, gräslöken blandar du tillsammans med innehållet i potatisarna som du tog ut med sked, ost (i mitt fall var det fetaost), gräddfil, salt och peppar. Blanda allt till en röra med hjälp av en mixer.

Placera den färdiga röran i varje potatis.

Täck med riven ost. Täck dem möjligen med folie. Placera potatisen i en ugnsform och grädda i 220 grader i 10-15 minuter.

Potatisarna serverades med en lätt sallad :)

Majonnäspotatis

Man kan tillaga potatis på många olika sätt, men det här är mitt absolut bästa! Potatis med majonnäs ur ugnen är så himla gott och smälter i munnen.

Det här behöver du:

potatis, ca 900 g

3 msk majonnäs

basilika

riven ost

Gör såhär:

Skala potatis och skär i skivor. Till en ganska stor skål tillsätt tre stora skedar majonnäs, 1 tesked basilika och lite salt . Blanda allt. Eftersom majonnäs har en ganska tät konsistens så behöver vi lite vatten (till exempel 2-3 tsk). Blanda igen och lägg i potatisen. Rör om väl så att alla potatisar får majonnäs på sig.

Lägg skivorna på en ugnsplåt och strö över med riven ost.

Sätt ugnen på 150 grader och grädda i ca 30 minuter. Fast det kan beror på vilken typ av potatis ni har och om det är tunna eller tjocka skivor. Så det är bra att kolla ibland så att de inte bränns.

Potatisen serverades med quorn-nuggets.

Ni kommer säkert att bli nöjda med dem!

Recept: Vegetariska gyros

Nu var det dags att prova på nya smaker:) Det blev en vegetarisk version av en maträtt som kommer från det mexikanska köket. Ganska starkt men jättegott.

Vi behöver 200 g av sojastrimlor som ska marineras.

För en marinad behöver vi:

1 msk peppar
1 msk mejram
1 msk timjan
2 msk sojasås
2 msk senap
2-3 vitlöksklyftor
4 msk olja

Blanda samman ingredienserna i en skål och lägg till tinade sojastrimlor och blanda igen. Efteråt täcker vi skålen med folie (eller lock) och låter stå i ca 2 timmar. Du kan även lämna den i kylskåpet hela natten. Stek sedan de marinerade strimlorna i en kastrull i cirka 10 minuter.

Det är alltid gott men dip! Det som behövs är:

2 msk majonnäs
1 msk ketchup
1 tsk senap
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser.

En färgglad sallad behövs också:

isbergsallad
1 stor eller 2 små lökar
tomater (400g körsbärstomater eller 2 medelstora)

Och såsen till salladen:

1/4 kopp olja/olivolja
1 msk citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
socker
salt och peppar

Blanda alltihop och häll över salladen.

Allt serverades med potatisklyftor. Smaklig måltid!