Recept: Piroger med morotsfyllning

Pirogdeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 12 dl mjöl
  • 50 g margarin
  • salt
  • 1 ägg (till pensling)

Gör såhär: Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Dela jästen i små bitar med fingrarna i en bunke. Häll margarinet och mjölken i bunken och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt salt.

Häll i mjölet och blanda om med en träslev till en deg. Låt degen jäsa i tre kvart under en duk.

Knåda degen och dela upp den i små delar. Platta ut dem till plattor, så att de kan vikas ihop till formen av en pirog.

Pirogfyllning

  • 100 g quorn
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Hacka löken, riv morötterna och stek upp dem tillsammans med quorn. Häll i tomatpurén och kryddorna.

Lägg fyllningen i mitten av degplattorna och vik ihop. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på bakplåtspapper i 25 minuter och pensla med ägg.

Skjutsa in pirogerna i ugnen på 225 grader i en kvart. Sedan är det dags att smaka!

Vegetarisk påsk: Recept på ryska piroger

De här ryska pirogerna är vanliga i Polen och jag tycker att de är mycket goda. De var ett självklart val på påskbordet. Receptet kan låta jobbigt, men om man är två eller tre så går det fort och smidigt. Pirogerna kan serveras med smör eller med stekt gul lök.

För cirka 45 piroger:

Pirogdegen

  • ett halvt kilo vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 msk smör
  • 230 ml varmt vatten
  • lite salt

Fyllningen

  • 450 gram fetaost
  • ett halvt kilo potatis
  • 3 gula lökar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikakrydda

Vi börjar med fyllningen. Skala potatis och hacka den i småbitar. Koka potatisen och låt den kallna. Riv sedan den kokta potatisen med rivjärn, men använd inte mixer för då blir potatisen för klibbig. Krossa fetaosten med en gaffel, mixa den och blanda den med potatisen. Hacka lök i småbitar och stek den gyllenbrun i smör. Blanda alltihop med kryddorna. Nu är fyllningen klar och vi kan börja med degen.

Häll mjölet i en skål och blanda med salt, äggulan, smöret och det varma vattnet. Forma blandningen till en deg med händerna och knåda den sedan på ett mjölat bord. Det är lätt att degen klibbar fast på bordet, så tänk på att då och då strö mjöl på degen och bordsskivan. Kavla ut degen så att den blir några milimeter tunn.

Stansa ut cirklar ur degen med ett dricksglas. Lite av fyllningen placeras i mitten av cirkeln och vik sedan upp kanterna så att de möts och nyp till. Koka upp vatten och lägg i lagom många piroger åt gången. Koka på låg värme. När de stiger från botten och flyter i toppen av kastrullen är de klara. Det tar cirka fem minuter.

Tycker du att det verkar gott?