Färgsprakande potatissallad (utan majonäs)

Om jag tänker på potatissallad så tänker jag på de där plastbyttorna som man släpar med sig när man ska engångsgrilla om somrarna. De är fyllda med majonnäsindränkta potatisbitar – men det finns en annan typ av potatissallad också, med potatis, olja och sallad. Och nämen titta, här nedanför är ju receptet! Galet enkelt ska det vara också, så därför köper vi fin potatis och färdigblandad sallad.

  • 1 påse delikatesspotatis
  • 2 gula paprikor
  • 1 röd paprika
  • 1 påse sallad
  • 1 burk vitlöksoliver
  • 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • citruskrydda
  • vitlökssalt
  • citronpeppar

Skölj av delikatesspotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt med vatten och dra på spisen. Koka potatisen tills den känns färdig (jag brukar ta upp en potatis och smaka, det där med att prova med stickor tycker jag kan luras ibland).

Under tiden potatisen kokar passar det bra att hacka paprikorna och salladen (faktiskt; i påsen är salladsbitarna för stora). Skär körsbärstomaterna i lagom stora klyftor.

Skölj potatisen när den är klar, mest för att den inte ska vara för het. Skär i lagom stora bitar, cirka tre bitar per potatis.

Blanda alla ingredienser i en skål. Häll på rikligt med olivolja, krydda med kryddorna och blanda ordentligt.

Då så var det klart!

Serveras till exempel med tsatziki. Jordgubbstårta fungerar fantastiskt bra till efterrätt sedan, det har vi och vännerna testat på midsommarafton. Smaklig spis!

Lyxfrukost till gästerna

Här är en enkel och färgglad frukost att bjuda på. Häll lite olja i små pajformar. Skär ner tomat och paprika, kläck ett ägg på toppen och gratinera med ost. Låt stå i ugnen i 200 grader i omkring en kvart (tills det ser färdigt ut). Krydda med salt och peppar. Stekt halloumiost fungerar utmärkt till denna överraskning. Smaklig frukost!

Tycker du att det verkar gott?

Pasta med grönsaker

Enkelt, gott, lätt med smak av sommaren – så kan man beskriva den här rätten.

Det här behöver du:

  • 2 gula lökar
  • två vitlöksklyftor
  • majs
  • djupfrysta bönor (ca 150 g)
  • 3 stora tomater
  • färsk persilja, basilika
  • en paprika
  • 1-2 tsk socker
  • salt, peppar
  • pasta

Gör såhär:

Finhacka lök  och vitlöksklyftor och stek i ca 3 minuter  tillsammans med hälften av färsk persilja och basilika.

Häll kokande vatten på tomaterna och ta bort skinnet. Mixa tomaterna till en puré.

Tillsätt bönor, majs och paprika och stek i några minuter. Häll sedan i tomaterna. Eftersom det visade sig att jag inte hade tillräckligt med tomater så blandade jag i lite krossade tomater. Krydda med salt, peppar och lite socker.

Koka allt i svag värme i 15 minuter. Blanda kokt pasta med grönsakerna och servera med resten av persiljan direkt :)

Recept: Tomatsoppa med paprika och bönor

Idag serverades nyttig och färgglad tomatsoppa med bönor och paprika. Den är väldigt enkel och snabb att tillaga. Man behöver inte hur många ingredienser som helst så det är en perfekt lösning för de med begränsad ekonomi som till exempel studenter :)

Det här behöver du:

(4 portioner)

1 gul och 1 röd paprika
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
krossade tomater, ca 500 g
7 – 8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
röda bönor, ca 400 g
svartpeppar
1 tsk salt och 1 tsk socker
2 msk chilisås

Börja med att fräsa paprika, vitlök och lök på 1 msk olja i en kastrull tills de blir nästan mjuka. Rör under tiden och koka inte på så hög värme. Häll sedan i krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Koka 15 min på svag värme. Bönorna sköljs i kallt vatten och tillsätts till soppan tillsammans med chilisås, salt, svartpeppar och socker.

Soppan serverades med varma ostsmörgasar. Sätta en skiva tomat på varje smörgas och täck med riven ost, smaksätt med lite svartpeppar. De ska vara i ugnen i ca 10 min, 150 grader, men kolla ibland så att du inte bränner dem.