Recept: Pampig purjolökspaj

Varför den är ”pampig”? För att den är fluffig med generös fyllning och står för sin egen smak. Kryddor är egentligen överflödiga.

Pajskalet:

  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl flytande margarin
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Skalet: Blanda alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Knåda ihop med händerna tills degen blir mjuk och formbar. Tryck ut i en pajform. Ett tips kan vara att förgrädda i fem minuter på 150 graders värme.

Pajfyllningen:

  • 3 ägg
  • 1 gul lök
  • en halv purjolök
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • riven ost

Fyllningen: Dags för purjolöken i purjolökspajen! Hacka gul lök och purjolök och bryn lätt i en stekpanna med smör eller olja. Blanda ägg, crème fraiche och en liten nypa salt i en bunke. Rör om ordentligt tills allt är blandat. Häll i löken och purjolöken. Blanda alltihop och häll ner fyllningen i pajskalet. Nu börjar det likna purjolökspaj minsann – men först ska ju lite ost strös ut över toppen. In i ugnen på 220 grader i 20 minuter! När den tiden har gått kan du hålla koll på pajen tills den fått den färg du vill ha – sedan är det dags att ta ut och mumsa.

Tips: Pajer blir alltid godare om de får stå i kylskåpet i några timmar, tycker jag. Gör du pajen dagen innan mognar den och det blir succé!

Hur många purjolökar i betyg ger du den här pajen?

Vegetarisk påsk: Små pajer med böngryta

Jag har börjat göra broccolipajer i muffinsformar med teflonbeläggning vilket gör att de blir mindre och perfekta till påskbordet, där så mycket ska samsas på tallriken. Till pajerna serveras Karolcias böngryta med paprika, färska tomater, tomatpuré och svarta, vita och röda bönor.

Pajskalet:

  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl flytande margarin
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Pajfyllningen:

  • 3 ägg
  • kokt och mixad broccoli
  • 2 dl crème fraîche
  • svartpeppar
  • salt
  • riven ost som topping

Böngrytan:

  • röd och gul paprika
  • röda, vita och svarta bönor
  • färska, hackade tomater
  • krossade tomater
  • tomatpuré
  • salt
  • peppar