Recept: Piroger med morotsfyllning

Pirogdeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 12 dl mjöl
  • 50 g margarin
  • salt
  • 1 ägg (till pensling)

Gör såhär: Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Dela jästen i små bitar med fingrarna i en bunke. Häll margarinet och mjölken i bunken och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt salt.

Häll i mjölet och blanda om med en träslev till en deg. Låt degen jäsa i tre kvart under en duk.

Knåda degen och dela upp den i små delar. Platta ut dem till plattor, så att de kan vikas ihop till formen av en pirog.

Pirogfyllning

  • 100 g quorn
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Hacka löken, riv morötterna och stek upp dem tillsammans med quorn. Häll i tomatpurén och kryddorna.

Lägg fyllningen i mitten av degplattorna och vik ihop. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på bakplåtspapper i 25 minuter och pensla med ägg.

Skjutsa in pirogerna i ugnen på 225 grader i en kvart. Sedan är det dags att smaka!

Recept: Pannkaka med zucchini och morot

Pannkaka

Riven morot och zucchini får pannkakorna att bli färgglada.

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 morot
  • en halv zucchini
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt

Blanda mjölet, salt och hälften av mjölken i en bunke och vispa. Tillsätt därefter resten av mjölken och äggen. Riv ner zucchinin och moroten i bunken.

Smält smöret och blanda det med smeten. Använd en soppslev för att dosera pannkakssmeten i stekpannan – en till två slevar brukar bli perfekt till lagom stora pannkakor. Grädda på medelvärme och vänd pannkakorna när de stelnat på ovansidan.

Hur brukar du göra dina pannkakor?

Recept: Lins- och morotsbiffar

  • 2 morötter
  • 450 gram kokta linser (röda)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 äggulor
  • en nypa vitlökspeppar
  • ströbröd
  • salt, peppar

Riv moroten och mixa linserna. Blanda med kryddor, tomatpurén, äggula, ströbröd och potatismjöl. Forma små biffar med händerna och stek i smör. Stek ett par minuter per sida. Servera biffarna med sallad och en klick yoghurt. Smaklig måltid!