Recept: Lyxtoast med zucchini

Ingredienser för en toast:

  • 3 brödskivor av grovt toastbröd
  • 4 tunna skivor zucchini
  • 1 tomat
  • 3 skivor mozzarellaost
  • 1 soltorkad tomat

Till marinaden:

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk apelsinvinäger
  • 2 tsk timjan
  • salt och peppar

Förberedelser:

1. Blanda alla ingredienser till marinaden.

2. Rosta brödskivorna lätt i en brödrost.

3. Hyvla tunna skivor längs med zucchinin med en osthyvel. Fräs zucchini-skivorna i lite olja och ge dem några stänk med marinaden.

4. Finhacka den färska och den soltorkade tomaten. Skiva mozzarellan.

Bygg och stek toasten:

Stänk den första brödskivan med lite marinad och lägg på zucchinin och den soltorkade tomaten. Lägg på nästa brödskiva och täck med mozzarellaost och den färska tomaten. Stänk återigen med marinaden. Lägg på nästa brödskiva och toppa med ytterligare marinad.

Stek toasten på låg värme i 5 minuter tills osten smälter. Ett tips är att steka med lock, exempelvis en upp-och-nervänd stekpanna.

Lycka till och smaklig måltid!

Gillar du kvällsmackor?

Krönika: Är lakto-ovo också vegetariskt?

Det pågick, och pågår säkert fortfarande, en intressant diskussion på Twitter just nu.

Jesper hörde av sig till Vegetarisk Vardag på Twitter och upplyste oss om att;

Enligt Livsmedelsverket får varken semlor eller många av de maträtter ni länkar till kallas vegetariska (utan prefix) #justsayin

I sak verkar han ha rätt. Livsmedelsverket menar alltså att om något är vegetariskt, då är det utan kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter och en vegan kan utan problem äta det. Därför har vi nu ändrat sidhuvudet på vår blogg så att det framgår att här vare´prima och enkla lakto-ovo-vegetariska recept till folket. Det är alltid bäst att vara tydlig. Och det här är ju ingen vegansk blogg.

Själv undrar jag om gemene man tänker som Livsmedelsverket – eller om många vegetarianer, som inte är veganer, mer eller mindre slarvigt kallar det som ligger i stekpannan för vegetariskt.

Enligt Wikipedia finns dessa typer av vegetarianer:

Lakto-ovo-vegetarian (äter ägg och mjölkprodukter)

Lakto-vegetarian (äter mjölkprodukter)

Ovo-vegetarian (äter ägg)

Demi-vegetarian (äter ägg, mjölkprodukter, fisk och ibland kyckling)

Vegan

Jag har alltid trott att det var samma benämning på mat. Att ”vegansk mat” innebar att den även var fri från mjölk och ägg.

Jag har varit vegan i över 10 år. Jag är rätt insatt i vad begreppet står för. Det är inte en kosthållning.

…skriver Jesper i en ny tweet. Han är en skarp kille, den där Jesper, och verkar ha läst mycket mer än jag. Själv har jag gått och kallat mig vegetarian (och om någon frågar, lakto-ovo-vegetarian) i 24 år nu. Det började med att jag tyckte synd om djur när jag var liten och slutade till och med att äta pepparkaksgrisar.

Aldrig har någon klagat, alla har alltid använt epitetet vegetarian om mig. Om själva kosten har folk snarare frågat åt andra hållet: ”Men du äter väl fisk också? Och kyckling?” Ibland har de till och med utgått från det och ställt fram en varm och välgräddad fiskgratäng:

”Akta så du inte tar i formen, den här het!”

Kan lakto-ovo-vegetarisk mat enbart kallas vegetarisk?

Är en lakto-ovo-vegetarian också en vegetarian?

Är vegetarian och vegan samma sak?

Vad tycker du?

Test: Vegetarisk chorizo

Grilla vegetariskt

Vegetarisk soja-chorizo från Hälsans kök är en vegokorv jag inte smakat tidigare.

Omdöme:

  • Plus + God smak och kryddning!
  • Plus + Trevlig konsistens!
  • Plus + Lättgrillad! Storleken gör att den passar på grillspettet utan att spricka.
  • Minus: En större variant av Hälsans köks sojakorv, inte så mycket nytt helt enkelt.

Håller sojakorvarna måttet enligt dig?

Lyxfrukost till gästerna

Här är en enkel och färgglad frukost att bjuda på. Häll lite olja i små pajformar. Skär ner tomat och paprika, kläck ett ägg på toppen och gratinera med ost. Låt stå i ugnen i 200 grader i omkring en kvart (tills det ser färdigt ut). Krydda med salt och peppar. Stekt halloumiost fungerar utmärkt till denna överraskning. Smaklig frukost!

Tycker du att det verkar gott?

Vegetarisk påsk: Recept på ryska piroger

De här ryska pirogerna är vanliga i Polen och jag tycker att de är mycket goda. De var ett självklart val på påskbordet. Receptet kan låta jobbigt, men om man är två eller tre så går det fort och smidigt. Pirogerna kan serveras med smör eller med stekt gul lök.

För cirka 45 piroger:

Pirogdegen

  • ett halvt kilo vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 msk smör
  • 230 ml varmt vatten
  • lite salt

Fyllningen

  • 450 gram fetaost
  • ett halvt kilo potatis
  • 3 gula lökar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikakrydda

Vi börjar med fyllningen. Skala potatis och hacka den i småbitar. Koka potatisen och låt den kallna. Riv sedan den kokta potatisen med rivjärn, men använd inte mixer för då blir potatisen för klibbig. Krossa fetaosten med en gaffel, mixa den och blanda den med potatisen. Hacka lök i småbitar och stek den gyllenbrun i smör. Blanda alltihop med kryddorna. Nu är fyllningen klar och vi kan börja med degen.

Häll mjölet i en skål och blanda med salt, äggulan, smöret och det varma vattnet. Forma blandningen till en deg med händerna och knåda den sedan på ett mjölat bord. Det är lätt att degen klibbar fast på bordet, så tänk på att då och då strö mjöl på degen och bordsskivan. Kavla ut degen så att den blir några milimeter tunn.

Stansa ut cirklar ur degen med ett dricksglas. Lite av fyllningen placeras i mitten av cirkeln och vik sedan upp kanterna så att de möts och nyp till. Koka upp vatten och lägg i lagom många piroger åt gången. Koka på låg värme. När de stiger från botten och flyter i toppen av kastrullen är de klara. Det tar cirka fem minuter.

Tycker du att det verkar gott?

Vegetarisk påsk: Årets buffé

Vegetarisk Vardags påskbuffé 2011:

  • Marinerad tofu med körsbärstomater (recept publiceras inom kort)
  • Ryska piroger med potatis- och fetaostfyllning (recept publiceras inom kort)
  • Grönsakssallad med polsk majonnäs (recept publiceras inom kort)
  • Små broccolipajer
  • Stekt sojakorv
  • Ägghalvor
  • Tillbehör: Vitlöksoliver, ”svensk sallad” på burk, turkisk gräslöksyoghurt, syrad gurka och olika såser

Vegetarisk påsk: 20 saker att ha på ägghalvorna

  • Ajvar
  • Grillade auberginebitar
  • Gräddfil
  • Avokadoröra
  • Mixad broccoli
  • Brysselkål i halvor
  • Hackad gräslök
  • Kokt grönkål
  • Gurka
  • Majonäs
  • Mangold
  • Riven morot
  • Halva oliver
  • Paprika
  • Persilja
  • Purjolök
  • Rödbetsbitar
  • Spenat
  • Tartex
  • Turkisk yoghurt
  • Krossad äggula mixad med kryddor

Vegetarisk påsk: Bjud gästerna på en het kvällsmacka

Hela dagen går och de flesta är mätta efter den vegetariska påskbuffén som serverades till lunch/brunch/crunch/mums. Men efter dansen kring påskriset och frågesporten i soffan börjar folk bli lite hungriga. Här är den: Den ultimata äggmackan med het touch.

Ingredienser:

  • ost
  • hackad lök
  • körsbärstomater
  • stekt ägg
  • grovt bröd
  • kylskåpsdörrens heta såser

Vegetarisk påsk: Små pajer med böngryta

Jag har börjat göra broccolipajer i muffinsformar med teflonbeläggning vilket gör att de blir mindre och perfekta till påskbordet, där så mycket ska samsas på tallriken. Till pajerna serveras Karolcias böngryta med paprika, färska tomater, tomatpuré och svarta, vita och röda bönor.

Pajskalet:

  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl flytande margarin
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Pajfyllningen:

  • 3 ägg
  • kokt och mixad broccoli
  • 2 dl crème fraîche
  • svartpeppar
  • salt
  • riven ost som topping

Böngrytan:

  • röd och gul paprika
  • röda, vita och svarta bönor
  • färska, hackade tomater
  • krossade tomater
  • tomatpuré
  • salt
  • peppar

Vegetarisk påsk: Trevlig kikärtssallad

En sallad lättar alltid upp påskbordet och det är ju så enkelt. Här är ett tips:

  • 4 dl kokta kikärtor
  • 5 tomater
  • 1 gurka
  • 1 purjolök
  • 3 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • citronpeppar
  • salt

Hacka grönsakerna och blanda med kikärtorna. Mixa olja och vinäger med kryddorna och häll på. Glad påsk!

Vegetarisk påsk: Festlig ostpaj

Pajer är festlig mat men samtidigt vardagligt och enkelt. När man har sin favoritpaj, som vi, är det lätt att glömma att det finns andra typer av pajer också.

Pajskalet:

  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl flytande margarin
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllningen:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl crème fraîsche
  • riven ost

Blanda mjöl, margarin och vatten i en bunke. Tryck ut i en pajform och förgrädda i fem minuter i 180 grader.
Crème fraîche, ägg och den rivna osten blandas i en skål. Häll i blandningen i pajskalet och grädda i 35 minuter i 220 grader.

Lyxig lasagne i nivåer

Den godaste lasagne jag någonsin ätit! Det måste bero på att i den här lasagnen skiljs de olika lagren åt så att man känner alla smaker var för sig. Exempelvis lagret med broccoli och fetaost som är jättegott!

Det här behöver man:

2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 200 g quornfärs
1 röd paprika
2 brk krossade tomater
1,5 dl créme fraiche
3 tsk salt
1 tsk socker
basilika
svartpeppar

400 g frusen broccoli
200 g fetaost
färska lasagneplattor
riven ost

Såhär gör man:

Koka först broccoli och krama sedan ur den och blanda med feta ost med hjälp av en mixer.

Skala och skär morötterna i halvmånar, hacka vitlöken och löken och fräs allt tillsammans med quorn i ca 5 minuter.  Tillsätt krossade tomater, paprika, créme fraiche och kryddor. Låt puttra i 10 minuter.

Börja lägga samman lasagnen: först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenat med fetaost, lasagneplattor, sås och resten av spenaten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten på toppen. Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Smaklig måltid!