Recept: Chili con tofu

En het gryta – god i matlådan och som lättillgänglig måltid i frysen

  • Ett paket röda bönor
  • Ett paket bönmix (röda, vita och svarta bönor)
  • Ett paket tofu
  • En burk majs
  • En burk krossade tomater
  • En burk stark tacosås
  • 1 gul paprika
  • Chilikrydda
  • Salt

Här är proportionerna inte så noga – det viktigaste är att man blir nöjd själv. Hemma gillas en riktigt het chiligryta som påminner om världen. Tofu, som vi konstigt nog upptäckt på senare tid, är perfekt för att skapa karaktär på grytan. Inte för dess smak, utan för konsistensen.

Hacka tofun och blanda ner allt i en gryta, låt puttra länge (ca 30 minuter – 45 minuter) och krydda med chili och salt efter halva tiden. Rör om då och då så att den inte bränner fast. Perfekt till matlådan!

Recept: Fräsch tomatsoppa

Det här behöver man:

  • 1,5 liter vatten
  • 4 stora morötter
  • 3 små potatisar
  • hälften av en liten palsternacka
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk Vegeta (istället för salt/buljongtärning)
  • 1 msk socker
  • basilika
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk vitpeppar
  • 1 lagerblad

Såhär gör man:

Koka upp vatten och lägg i hackade morötter,  potatis, palsternacka, lagerblad och Vegeta. Koka tills grönsakerna mjuknar.  Ta ut lagerblad och  tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Koka i 10 min på svag värme och mixa med en stavmixer. Smaksätt med socker,  basilika , timjan och vitpeppar.

Soppan serverades med ris! Mums!

Verkar det gott?

Pasta med grönsaker

Enkelt, gott, lätt med smak av sommaren – så kan man beskriva den här rätten.

Det här behöver du:

  • 2 gula lökar
  • två vitlöksklyftor
  • majs
  • djupfrysta bönor (ca 150 g)
  • 3 stora tomater
  • färsk persilja, basilika
  • en paprika
  • 1-2 tsk socker
  • salt, peppar
  • pasta

Gör såhär:

Finhacka lök  och vitlöksklyftor och stek i ca 3 minuter  tillsammans med hälften av färsk persilja och basilika.

Häll kokande vatten på tomaterna och ta bort skinnet. Mixa tomaterna till en puré.

Tillsätt bönor, majs och paprika och stek i några minuter. Häll sedan i tomaterna. Eftersom det visade sig att jag inte hade tillräckligt med tomater så blandade jag i lite krossade tomater. Krydda med salt, peppar och lite socker.

Koka allt i svag värme i 15 minuter. Blanda kokt pasta med grönsakerna och servera med resten av persiljan direkt :)

Vegetarisk gryta

Ingredienser:

quorn-strimlor

krossade tomater (500g)

1 gul paprika

1 gul lök

matlagningsgrädde

Gör såhär:

Stek gul lök och quorn-strimlor. Blanda i krossade tomater och paprika. Efter ca 5 minuter tillsätt 1 dl matlagningsgrädde och blanda väl. Låt koka på svag värme i 10 minuter.  Till slut smaksätt med timjan, paprikapulver, salt och peppar.

Servera gärna med pesto-pasta eller ris.