Kommentar från Vietnam

Vegetarisk Vardag fick en kommentar från Ida i Vietnam, angående vår vegetariska grillspecial. Roligt att höra hur det är på andra sidan klotet:

Ida skrev:

Ska testa alla vegetariska burgare och såser!! Här i Vietnam är det svårt att lita på alla råvaror och vad de innehåller så vi lagar mest vegetariskt. Men, det blir samma mat om och om igen. Så det är perfekt med massa förslag från er fina vegetariska vardag! Ikväll blir det broccolipaj med ost och en enkel sallad. Har precis gjort jordgubbskräm på jordgubbar från Dalat, Vietnam. Jordgubbarna smakar inte som hemma, lite småsura, men kräm på dessa blev helt okej. Annars finns det sjukt mycket olika frukter och grönskaker här, mycket gröna blad och konstiga gröna grejer som jag inte har någon aning vad man ska göra med. En vietnamesisk matlagningskurs kommer på sin plats till hösten. Ha de bra i Kalmar! Hilsen Ida

Afrikansk kikärtsgryta värd uppmärksamhet

Varje vecka länkar vi dig härifrån! Just därför hoppas vi att du kommer tillbaka.

Weckans Wegetariska Webblänk

Kärlek på tallriks afrikanska kikärtsgryta med jordnötssmör ser riktigt god ut, tycker vi på Vegetarisk Vardag. Därför förtjänar den lite extra uppmärksamhet, som här, i Weckans Wegetariska Webblänk.

Gillar du jordnötssmör?

Sugen på en spinattriangel?

Varje vecka serverar vi en nytt recept från världens vegobloggar.

Weckans Wegetariska Webblänk

Vi fortsätter på det internationella spåret och hittar triangelformade spinatkex hemma hos indiska Manjula. Helt klart kommer det här bli ett nytt inslag på min spis.

Vilket vegetariskt recept där ute vill du att vi ska tipsa om?

Varför inte fira Mexiko i kväll?

Webben är full av gröna recept. Vegetarisk Vardag doftar oss fram bland grytor och länkar.

Weckans Wegetariska Webblänk

I dag firas Cinco de Mayo! Visserligen är det ingen nationell helgdag i Mexiko, men den uppmärksammas ändå runt om i världen eftersom mexikanarna gav fransmännen stryk i slaget vid Puebla 1862. Alla anledningar är goda anledningar till att fira med lite mexikanskt i stekpannan i kväll.

Här hittar du en rad mexikanska vegorecept och Veggies Village tipsar om en härlig Burrito med tomatillo-salsa. Det låter ju gott! Värdig mat på denna stora dag.

Har du ett tips på en bra länk till ett vegetariskt recept? Låt oss få veta!

Polska Kalla fakta: Vegetarianer lever längre

Polska Kalla fakta sände i förra veckan ett reportage om vegetarisk kost och myterna kring den. Kostspecialisten Małgorzata Desmond berättade bland annat om en undersökning som Institutionen för pediatrik i Warszawa genomfört. Där undersöktes 150 barn, varav knappt hälften var vegetarianer och veganer. Syftet var att se om vegetarisk kost är mer hälsosam än den traditionella.

— De flesta avvikelserna från kostråden fanns hos de som hade en traditionell diet, berättade Małgorzata Desmond i programmet.

— Där fanns fall med överskott av mättat fett, kolesterol, socker, stor brist på fibrer, vitamin E och magnesium.

Enligt programmet visar en färsk amerikansk studie att vegetarianer lever längre innan de drabbas av allvarliga sjukdomar på äldre dar. 90 000 vegetarianer undersöktes och resultatet visar enligt reportaget på en ökad livslängd. Vegetarianerna led mer sällan av hjärtsjukdomar, diabetes eller fetma, jämfört med de som åt traditionellt.

— Många säger att det är farligt att vara vegan som barn och att de behöver kött för att kunna utvecklas bra – men det är inte sant, säger Janusz Książyk i programmet.

Han är professor vid Institutionen för pediatrik i Warszawa.

— Det värsta är att så kallade auktoriteter inte har någon aning och att de säger saker som ”ät kött och du blir stor och stark”. Det kan bero på tradition, ren dumhet, vilseledande marknadsföring eller okunskap.

Inslaget sändes i programmet Uwaga i den polska tv-kanalen TVN. Se det på Youtube här.

Söt potatispaj

Publiceras ett supersmarrigt vegorecept på nätet, är det bara en tidsfråga innan vi nosat upp det.
Ny länk varje vecka.

Weckans Wegetariska Webblänk

Undertecknad gnuggade sig i ögonen när jag först läste rubriken: En söt potatispaj! Den här veckan rör vi oss internationellt och hittar en paj med kombinationen vanilj, socker och potatis. Mums? Det ser onekligen gott ut i alla fall. Tack till the Hazel Bloom.