Hovet på Kungliga slottet borde ätit mer vegetariskt

6 juni – I dag firas den svenska nationaldagen…

…till minne av frihetskämpen Gustav Vasa som sedan själv blev kung. Vad åt han då, Gustav? Det närmaste jag hittar på nätet är en meny från hovet 16 år efter hans död. Det verkar inte ha serverats så mycket vegetariskt i det Kungliga slottet på 1500-talet.

Söndagen den 20 maj 1576 utspisades totalt 143 personer ur hovet, enligt slottsarkivets räkenskaper. Alla dessa ska ha serverats följande:

30 herrebröd, 3 svennebröd, 30 semlor, 1/2 tunna jungfrubröd, 1 kalv, 7 lamm, 4 1/2 får, 2 grisar, 1 kapun (tupp), 2 kycklingar, 1 kanna mjölk, färskt kött, 1 skinka, 3 orrhöns, 2 järpar, 2 harar, 10 syltade harar, fjärding ärter, 2 1/2 pund fläsk, 7 duvor, 4 höns, 1 knippa lök, 1 pund smör, 1 gås och 144 ägg.

Den där fjärdingen ärter var ganska ensam på bordet. Ett tips hade nog varit att ha lite mer grönt på tallriken.


Källa: Populär Historia: Hur mycket åt man på slottet?