Recept: Vegetarisk gryta med potatis

I dag blev det en jättegod vegetarisk gryta med potatis. Huvudrollen i rätten spelade lakto-ovo-vegetariska grytbitar som man kan köpa i nästan varje butik.

Ingredienser:

  • ca 150 g grytbitar
  • 3 medelstora potatis
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • broccolibuketter
  • buljong
  • paprikapulver
  • 2-3 msk mjöl

Såhär gör man:

– Bryn först grytbitarna i ungefär 4 minuter så att de tinar och får en fin brun färg.

– I en annan stekpanna bryner du den hackade löken i ett par minuter (den får inte få upp färg). Skala och skär potatisar och lägg bitarna tillsammans med löken. Stek i ett par minuter så att potatisen får färg. Här är det viktigt att röra om ganska ofta och se till att det finns tillräckligt med olja, annars bränner man potatisen och löken.

– Efter ett par minuter: Krydda potatisen med paprikapulver och stek ytterligare i några minuter.

– Lägg sedan de färdigstekta grytbitarna tillsammans med broccoli och morötter, rör om och låt allt fräsa ihop i ungefär 3 minuter.

– Strö nu över mjölet och rör om hela tiden. Häll sedan på buljongen så att den täcker grytan, lägg i lagerbladet, salta och peppra, smaka av. Småkoka i ca 10-20 minuter, eller tills potatisen verkar vara klar.

Man kan förstås variera antalet ingredienser beroende på vad man är mest sugen på.

Själva rätten kan kännas lite tung så det är alltid bra att ha färska grönsaker vid sidan av, som typ paprika, tomat eller sallad.

Smaklig måltid!  :)

Recept: Marinierad quorn med nudlar

Det här behöver man:

  • 1 förpackning quorn i bitar
  • 10 små broccolibuketter
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • äggnudlar

Marinad:

  • 2 msk vatten
  • 3 msk sweet chilisås
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk soja
  • 2 tsk ingefära

Såhär gör man:

Blanda ingredienserna till en marinad i en skål. Lägg i tinade quornbitar och låt de stå i cirka 30 minuter.

Stek sedan rödlök tillsammans med de marinerade quornbitarna. Efter ett par minuter tillsätt broccolibuketter och paprika och stek i några minuter till. Späd med lite vatten. Smaksätt med salt och mer ingefära.

Allt serveras med äggnudlar.

Tycker du det verkar gott?

Lyxig lasagne i nivåer

Den godaste lasagne jag någonsin ätit! Det måste bero på att i den här lasagnen skiljs de olika lagren åt så att man känner alla smaker var för sig. Exempelvis lagret med broccoli och fetaost som är jättegott!

Det här behöver man:

2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 200 g quornfärs
1 röd paprika
2 brk krossade tomater
1,5 dl créme fraiche
3 tsk salt
1 tsk socker
basilika
svartpeppar

400 g frusen broccoli
200 g fetaost
färska lasagneplattor
riven ost

Såhär gör man:

Koka först broccoli och krama sedan ur den och blanda med feta ost med hjälp av en mixer.

Skala och skär morötterna i halvmånar, hacka vitlöken och löken och fräs allt tillsammans med quorn i ca 5 minuter.  Tillsätt krossade tomater, paprika, créme fraiche och kryddor. Låt puttra i 10 minuter.

Börja lägga samman lasagnen: först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenat med fetaost, lasagneplattor, sås och resten av spenaten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten på toppen. Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Smaklig måltid!