Recept: Chili con tofu

En het gryta – god i matlådan och som lättillgänglig måltid i frysen

  • Ett paket röda bönor
  • Ett paket bönmix (röda, vita och svarta bönor)
  • Ett paket tofu
  • En burk majs
  • En burk krossade tomater
  • En burk stark tacosås
  • 1 gul paprika
  • Chilikrydda
  • Salt

Här är proportionerna inte så noga – det viktigaste är att man blir nöjd själv. Hemma gillas en riktigt het chiligryta som påminner om världen. Tofu, som vi konstigt nog upptäckt på senare tid, är perfekt för att skapa karaktär på grytan. Inte för dess smak, utan för konsistensen.

Hacka tofun och blanda ner allt i en gryta, låt puttra länge (ca 30 minuter – 45 minuter) och krydda med chili och salt efter halva tiden. Rör om då och då så att den inte bränner fast. Perfekt till matlådan!

Gästbloggare: Maja Atterstigs påskrecept

Till påsk bjöd Vegetarisk Vardag in matbloggare att tipsa om sina bästa påskrecept. Här är Maja Atterstigs toppentips till påskbordet. Hon bloggar på http://densomaterpalsternackor.blogspot.com

Den här första rätten tycker jag kan passa till påsken. Kanske allra bäst till påskdagen eller annadagen. Det är en grekisk rätt som heter Gígantes Plakí. Ugnsbakade stora vita bönor, grönsaker, en massa kryddor, tomater och fetaost mot slutet. En rätt som är bra att göra en lite slö helgdag.

Gígantes plakí

6-8 portioner

  • en massa stora kokta vita bönor (el 3 burkar)
  • 6 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gula lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk tomater (muttis körsbär t ex)
  • 5 stjälkar blekselleri
  • 1,5 dl hackad färsk dill
  • 0,5 dl repad färsk oregano
  • 1,5 dl hackad färsk bladpersilja
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • salt & nymalen svartpeppar

Till servering:

  • fetaost
  • svarta oliver
  • ljust bröd
  • sallad
  • olivolja

Koka bönorna enligt anvisning på förpackning eller använda bönor på burk, skölj dem i så fall mycket noggrannt. Värm ugnen till 175 grader. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs den i olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt 1 burk tomater + samma burk fylld med vatten, tomatpuré, lite buljong, en nypa socker, salt, peppar och lite chili om du vill. Koka ihop den på svag värme.
Skala och tärna morötterna och palsternackan grovt. Smörj en långpanna med olivolja. Lägg på bönorna, rotfrukterna, de hackade kryddorna och pressa över en citron. Salta och peppra ordentligt och ringla över resten av olivoljan. Slå på tomatsåsen och rör runt så allt fördelas jämnt.
Baka i nedre delan av ugnen tills morötterna är mjuka, det kan ta 40 – 60 minuter. Om det torkar ut för mycket på slutet så kan du slå på en skvätt vatten och lägga på lite folie medan de blir klara. Smula sedan över rivet citronskal och fetaosten.
Servera med ännu mer färska örter, olivolja och oliver. Och så ett gott saftigt ljust bröd, jag tänker på det där goda platta sesambrödet man kan köpa runt Möllan eller ett grekiskt lantbröd.

Krämig linsröra

Jag vill också bidra med en mycket god linsröra som kan ätas till exempelvis kokta ägg eller avocado.

  • belugalinser eller du puy
  • turkisk yoghurt eller gräddfil
  • majonäs
  • citron
  • dijonsenap
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • finhackad rödlök
  • finhackat syrligt äpple
  • finhackad eller mycket tunt hyvlad fänkål
  • en stor mängd färsk dill
  • färsk bladpersilja

Koka linserna med lite buljong och ett lagerblad tills de är tuggiga, absolut inte så mjuka att de går sönder. Spola dem i kallt vatten och ställ åt sidan.
Blanda yoghurt/gräddfil, majonäs, dijonsenap och olivolja till en jämn smet.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Blanda ner resten av ingredienserna.
Låt stå i kylskåpet minst en timme och smaka av den precis innan servering.

Röran är god till exempelvis: Ugnsbakade rotfrukter, bakad potatis, potatissallad, bröd och sallader.

Men nu till påsk ser jag framför mig ett fat med delade avocado och kokta ägg toppat med den här linsröran på en bädd av späda salladsblad. Dekorera dem med en dillvippa eller lite gräslök.

Glad påsk!

Pasta med grönsaker

Enkelt, gott, lätt med smak av sommaren – så kan man beskriva den här rätten.

Det här behöver du:

  • 2 gula lökar
  • två vitlöksklyftor
  • majs
  • djupfrysta bönor (ca 150 g)
  • 3 stora tomater
  • färsk persilja, basilika
  • en paprika
  • 1-2 tsk socker
  • salt, peppar
  • pasta

Gör såhär:

Finhacka lök  och vitlöksklyftor och stek i ca 3 minuter  tillsammans med hälften av färsk persilja och basilika.

Häll kokande vatten på tomaterna och ta bort skinnet. Mixa tomaterna till en puré.

Tillsätt bönor, majs och paprika och stek i några minuter. Häll sedan i tomaterna. Eftersom det visade sig att jag inte hade tillräckligt med tomater så blandade jag i lite krossade tomater. Krydda med salt, peppar och lite socker.

Koka allt i svag värme i 15 minuter. Blanda kokt pasta med grönsakerna och servera med resten av persiljan direkt :)

Recept: Tomatsoppa med paprika och bönor

Idag serverades nyttig och färgglad tomatsoppa med bönor och paprika. Den är väldigt enkel och snabb att tillaga. Man behöver inte hur många ingredienser som helst så det är en perfekt lösning för de med begränsad ekonomi som till exempel studenter :)

Det här behöver du:

(4 portioner)

1 gul och 1 röd paprika
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
krossade tomater, ca 500 g
7 – 8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
röda bönor, ca 400 g
svartpeppar
1 tsk salt och 1 tsk socker
2 msk chilisås

Börja med att fräsa paprika, vitlök och lök på 1 msk olja i en kastrull tills de blir nästan mjuka. Rör under tiden och koka inte på så hög värme. Häll sedan i krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Koka 15 min på svag värme. Bönorna sköljs i kallt vatten och tillsätts till soppan tillsammans med chilisås, salt, svartpeppar och socker.

Soppan serverades med varma ostsmörgasar. Sätta en skiva tomat på varje smörgas och täck med riven ost, smaksätt med lite svartpeppar. De ska vara i ugnen i ca 10 min, 150 grader, men kolla ibland så att du inte bränner dem.