Polska Kalla fakta: Vegetarianer lever längre

Polska Kalla fakta sände i förra veckan ett reportage om vegetarisk kost och myterna kring den. Kostspecialisten Małgorzata Desmond berättade bland annat om en undersökning som Institutionen för pediatrik i Warszawa genomfört. Där undersöktes 150 barn, varav knappt hälften var vegetarianer och veganer. Syftet var att se om vegetarisk kost är mer hälsosam än den traditionella.

— De flesta avvikelserna från kostråden fanns hos de som hade en traditionell diet, berättade Małgorzata Desmond i programmet.

— Där fanns fall med överskott av mättat fett, kolesterol, socker, stor brist på fibrer, vitamin E och magnesium.

Enligt programmet visar en färsk amerikansk studie att vegetarianer lever längre innan de drabbas av allvarliga sjukdomar på äldre dar. 90 000 vegetarianer undersöktes och resultatet visar enligt reportaget på en ökad livslängd. Vegetarianerna led mer sällan av hjärtsjukdomar, diabetes eller fetma, jämfört med de som åt traditionellt.

— Många säger att det är farligt att vara vegan som barn och att de behöver kött för att kunna utvecklas bra – men det är inte sant, säger Janusz Książyk i programmet.

Han är professor vid Institutionen för pediatrik i Warszawa.

— Det värsta är att så kallade auktoriteter inte har någon aning och att de säger saker som ”ät kött och du blir stor och stark”. Det kan bero på tradition, ren dumhet, vilseledande marknadsföring eller okunskap.

Inslaget sändes i programmet Uwaga i den polska tv-kanalen TVN. Se det på Youtube här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *