Supergod vegoburgare!

Det finns ingenting bättre än hemlagade vegoburgare! Smakar mycket bättre än på nån fast-food-kedja ;)

Det här behöver man

  • ädelost
  • majonnäs
  • ruccola
  • gul lök
  • kvisttomater
  • pesto
  • quornbiff
  • hamburgebröd

Såhär gör man

Man kan göra vilken vegobiff som helst: linsbiff, kikärtsbiff, quornbiff. Själv gjorde jag quornbiff,  receptet hittar ni här.

Skär löken i skivor och stek försiktigt på en stekpanna. Blanda ädelost med majonnäs (till exempel 200 ml majonnäs med en näve skivad ädelost). Burgaren serveras med varmt bröd, smord med majonnäs och ädelost, samt med stekt lök, färsk ruccola och quornbiff. Jag måste säga att den där blandningen av ädelost och majonnäs var lyckad!

Som tillbehör skivade jag kvisttomater och lade pesto på toppen, sen gräddade jag dem i 150 grader i en halvtimme.

Smaklig måltid!

Rubens linssoppa

Ruben Andersson är en av dem som får en kylskåpsmagnet med Sparris på. Han skickade in det här spännande och goda receptet. Tack Ruben!

  • 1 msk Herbamares saltfria örtbuljong (eller 1 valfri buljongtärning)
  • 2 dl röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1-3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk garam masala (eller curry)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 stor lök
  • 2 morötter
  • 1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med vitlök eller chili)
  • ½ dl olivolja

Värm upp oljan i en kastrull.
Fräs vitlöken och kryddorna under omrörning 1 minut.
Häll sedan i linserna, hackad lök, krossade tomater, buljong och vatten.
Rör om och låt det småkoka under lock i 15 minuter.
Skala och riv morötterna under tiden.
Tillsätt riven morot och kokosmjölken.
Rör om och låt det koka 5 minuter till.
Istället för morötter kan du prova ta i t ex blomkål, palsternacka eller paprika.

Jättegod indisk grönsaksgryta

Jaha, så har man lagat sitt första indiska recept idag och jag måste säga att det har blivit en succé ;)

Det här behöver man:

  • ca 400 g potatis
  • 2 morötter
  • 250 g kormasås
  • 250 g mild currysås
  • 1 burk kikärtor, ca 400 g
  • 1 gul lök
  • 250 g blomkålsbuketter
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar

Såhär gör man:

– Grovhacka löken och skär potatis och morötter i tunna skivor. Fräs morötter, lök och potatis i 10 minuter och vänd ofta. Se till att du har tillräckligt med olja så att du inte bränner potatisen.

– Blanda ner blomkål, avrunna kikärter, korma- och currysås (Man kan använda till exempel bara kormasås om man vill). Låt allt kokas ca 10  min eller tills grönsakerna blir mjuka. Smaksätt sedan med salt och peppar.

– Allt serverades med ett jättegott mjukt indisk bröd – naanbröd. Det går att köpa det i nästan varje affär.

Smaklig måltid!

Vattenmelon- och fetasallad

Idag har jag lagat den bästa fruktsalladen någonsin. :) Har aldrig tänkt mig kombinera vattenmelon med fetaost men det visade sig vara jättegott!

Det här behöver man:

  • 1 liten vattenmelon, ca 6 dl
  • 1 rödlök
  • 100 g kidneybönor
  • 150 g äkta grekisk fetaost
  • 50 g grönsallad
  • en näve blåbär
  • 2 msk oliv olja
  • 1 msk limensaft
  • 1 tsk örtsalt

Såhär gör man:

Skiva rödlöken och skiva melonen i typ 3 cm bitar. Blanda olja, limesaft och örtsalt i ett skål. Rör försiktigt i bönor, melon och sallad. Strö med fetaost och blåbär.

Smaklig måltid!

Recept: Piroger med morotsfyllning

Pirogdeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 12 dl mjöl
  • 50 g margarin
  • salt
  • 1 ägg (till pensling)

Gör såhär: Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Dela jästen i små bitar med fingrarna i en bunke. Häll margarinet och mjölken i bunken och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt salt.

Häll i mjölet och blanda om med en träslev till en deg. Låt degen jäsa i tre kvart under en duk.

Knåda degen och dela upp den i små delar. Platta ut dem till plattor, så att de kan vikas ihop till formen av en pirog.

Pirogfyllning

  • 100 g quorn
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Hacka löken, riv morötterna och stek upp dem tillsammans med quorn. Häll i tomatpurén och kryddorna.

Lägg fyllningen i mitten av degplattorna och vik ihop. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på bakplåtspapper i 25 minuter och pensla med ägg.

Skjutsa in pirogerna i ugnen på 225 grader i en kvart. Sedan är det dags att smaka!

Couscous med pesto och fetaost

Enkelt och gott recept som gärna serveras under sommarens varma kvällar.

Ingredienser:

  • 3 dl couscous
  • 3 msk pesto
  • 3 tsk citronsaft
  • 1 rödlök
  • 1 påse färsk spenat
  • 100 g fetaost
  • svartpeppar

Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan med pesto och citronsaft. Skölj spenaten och skiva löken. Bland alltihop och tillsätt smulad fetaost. Smaksätt med peppar och salt.

Smaklig måltid!

Recept: Asiatisk pasta med körsbärstomater

Asiatisk pasta med körsbärstomater:

Det här behöver man:

  • ca 250 g bred bandspagetti
  • 1 dl gröna linser
  • 1 röd paprika
  • några körsbärstomater
  • 1 msk olja
  • 1 rödlök
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk curry
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 tärning grönsaksbuliong

Såhär gör man:

Spagettin kokas enligt anvisning på förpackningen. Linserna ska kokas i ca 10 minuter och sedan ska de rinna av. Paprikan och rödlök skärs fint och steks i olja.  Krydda dem med curry, gurkmeja och ingefära. Tillsätt sedan linserna, grönsaksbuljong på tärning samt mellangrädde och småputtra i cirka 5 minuter. Blanda pastan med currysåsen och körsbärstomaterna.

Recept: Couscoussallad med fetaost

Jag älskar fetaost! Skulle kunna äta den varje dag! :) Sökte på internet efter några recept som innehåller fetaost och fastnade vid detta. Blandningen av fetaost och yoghurt lät jättegott och jag blev inte besviken när jag lagade det.

Ingredienser:

  • 2 dl couscous
  • 350 g kikärter
  • 100 g fetaost
  • 2 dl yoghurt
  • 3 paprikor i olika färger
  • 100 g färsk spenat
  • salt
  • svartpeppar

Såhär gör man:

Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Om man vill så kan man ha en buljongtärning i vattnet. Skära paprikor och stek i smör i cirka 5 minuter. Blanda sedan ner paprikorna i couscousen.

Låt kikärterna rinna av och värm upp dem på stekpannan i några minuter. Spenaten vänds runt i stekpannan i en minut. Blanda sedan allt med couscousen. Smaksätt med salt och peppar.

Allt serverades med en jättegod fetaostblandning. Mosa fetaost och blanda med yoghurt samt 1 krm svartpeppar.

Smaklig måltid!

Recept: Vegetarisk gryta med potatis

I dag blev det en jättegod vegetarisk gryta med potatis. Huvudrollen i rätten spelade lakto-ovo-vegetariska grytbitar som man kan köpa i nästan varje butik.

Ingredienser:

  • ca 150 g grytbitar
  • 3 medelstora potatis
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • broccolibuketter
  • buljong
  • paprikapulver
  • 2-3 msk mjöl

Såhär gör man:

– Bryn först grytbitarna i ungefär 4 minuter så att de tinar och får en fin brun färg.

– I en annan stekpanna bryner du den hackade löken i ett par minuter (den får inte få upp färg). Skala och skär potatisar och lägg bitarna tillsammans med löken. Stek i ett par minuter så att potatisen får färg. Här är det viktigt att röra om ganska ofta och se till att det finns tillräckligt med olja, annars bränner man potatisen och löken.

– Efter ett par minuter: Krydda potatisen med paprikapulver och stek ytterligare i några minuter.

– Lägg sedan de färdigstekta grytbitarna tillsammans med broccoli och morötter, rör om och låt allt fräsa ihop i ungefär 3 minuter.

– Strö nu över mjölet och rör om hela tiden. Häll sedan på buljongen så att den täcker grytan, lägg i lagerbladet, salta och peppra, smaka av. Småkoka i ca 10-20 minuter, eller tills potatisen verkar vara klar.

Man kan förstås variera antalet ingredienser beroende på vad man är mest sugen på.

Själva rätten kan kännas lite tung så det är alltid bra att ha färska grönsaker vid sidan av, som typ paprika, tomat eller sallad.

Smaklig måltid!  :)

Krönika: Vegetarianens komplicerade förhållande till sallad

Salladen. Den absoluta definitionen av en vegetarisk rätt – grön, fräsch, nyttig och färgglad. Ändå är det inte det vi vegetarianer lever på. Tvärtom är jag trött på sallad – speciellt som en rätt på restaurang.

”Det finns kanske någon sallad som du kan äta?” brukar bekanta fråga sig och nervöst titta på menyn. ”Vi vegetarianer äter inte gräs”, brukar jag svara med ett leende.

Det är lätt att komma undan med en sallad på matsedeln. Plötsligt finns något som de allra flesta kan äta, verkar kockarna tänka, och syftar på alla konstiga människor som inte äter kött. Det blir en grönsallad, på sin höjd en pastasallad eller – gud förbjude – en kycklingsallad. Själv har jag en gång stått och sorterat bort tonfiskbitar ur en pastasallad på en konferens efter kommentaren ”jasså äter du inte fisk?” Att skölja alla makaroner var och en för sig är inte lätt, kan jag intyga. Det förhöjer heller inte smaken.

Om inte sallad fanns – vad skulle då dyka upp på menyn för oss gröngölingar? Falafeln har revolutionerat snabbmatsutbudet för vegetarianer – men var finns varianterna? Kikärtsbiffar och linsbiffar? Pannkakorna, de färska pajerna, grytorna, rörorna, lasagnen, sopporna, wrapsen och röstin?

Det värsta är ändå de kalla salladerna. Ni vet, de där som står i plastbunkar i en kyldisk, är gjorda för länge sedan och visst går bra att äta om det krisar – men inte är det roligt som det enda alternativet för en vegetarian. Ofta är de luftiga, med brödtärningar och en lyxig körsbärstomat delad på mitten.

På de hippa lunchserveringarna, med barstolar längs fönstren, regerar en annan typ av sallad: Rucolan. Dessa små blad liknar maskrosens och har en stark smak. Själv fastnar jag alltid med gaffeln i de långa, taniga och trassliga rucolabladen. Jag undrar i vilken mörk lokal alla innekrogars kockar samlades och under en dunkel ritual bestämde sig för att anamma rucolans krafter? En kartell som stänger ute alla andra salladsblad från den rostade mackan med solrosfrön.

Efter det här indignerade påhoppet på salladens olika former krävs här en positiv knorr som bringar hopp. Och här kommer den. Sallad kan vara gott och matigt. Pastasallader som faktiskt innehåller mer än salladsblad är gott och hemlagade sallader med fetaost och diverse grönsaker kan kännas fräscht en het sommardag. På restaurangen vill jag däremot ha något varmt.

Håller du med?

Tips på recept:

Bulgursallad

  • 2 dl gröna linser
  • 2 dl bulgur
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • basilikablad

Koka linser och bulgur och blanda ihop dem med de övriga ingredienserna. Lätt som en plätt, tillsätt en vinägrett!

Testa också vår couscoussallad och kikärtssallad.

Länk: Vegankrubb tipsar om ytterligare två goda sallader.

Recept: Röd couscous

Grönsaker och röd couscous

  • 2 dl inlagda rödbetor
  • 3 dl couscous
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 röd paprika
  • en halv purjolök
  • ett halvt paket frysta sockerärtor
  • 100 g fetaost
  • vegeta, salt
  • 1 dl filmjölk
  • franska örter

Mixa rödbetorna och koka upp dem, lägg i couscousen och dra av kastrullen från spisen. Vänta i 5 minuter, rör om då och då.

Hacka sellerin, paprikan, purjolöken och sockerärtorna i små bitar. Koka dem så de blir mjuka i vatten med vegeta.

Blanda allt med couscousen och tillsätt fetaosten.

Rör filmjölk med lite vegeta och franska örter. Det blir en snabb, men god sås.

Lycka till!

Recept: Marinerad tofu med potatismos

Det är ett gott och enkelt recept som serveras ganska ofta här hemma. Marinaden är jag förälskad i och använder den ofta tillsammans med quorn och tofu ;)

Det här behöver man:

  • 550 g tofu
  • potatis
  • grädde
  • 3 tomater
  • 1 gurka

Marinad:

  • 3 msk soja
  • 3 msk äpplecidvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 tskingefära
  • 3 msk sweet chilisås

Vinägrett:

  • 1 tsk basilika
  • salt efter smak
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk senap (frivilligt)
  • 1 msk vinäger (om du lägger till senap då äppelcidervinäger är bäst)
  • 3 msk olivolja

Såhär gör man:

Potatismos tror jag alla vet hur man gör ;) Det gäller bara att koka potatis, mosa den och blanda med lite grädde och peppar.

Ingredienserna från marinaden blandas i en skål och tofubitar läggs i blandningen. Jag brukar ställa skålen i kylskåpet under folie en stund så att smakerna kommer fram bättre. De marinerade tofubitarna ska sedan stekas i några minuter.

Potatis och tofu hör bra ihop med någon sallad. En av mina favoritsallader består av gurka, tomat med vinägrett. Blanda basilika, salt, socker och senap. Tillsätt sedan vinäger och rör om. När det är väl blandat tillsätter man olivoljan och rör tills vinägretten har en och samma färg.

Smaklig måltid!

Recept på en vegetarisk lyxmiddag

Det här kan vara ett bra alternativ för till exempel en romantisk trerätters middag :)

Till förrätten serverades körsbärstomater med getost

Det här behöver man:

  • små körsbärstomater, ca 30
  • salt
  • 400 g mjuk getost
  • vitpeppar
  • crème fraiche
  • färsk basilika

Såhär gör man:

Dela tomaterna i halvor och gröp ur innehållet med hjälp av en sked. Man kan också skära tomaterna lite på undersidan så att de står bättre. Mixa sedan getosten och tillsätt crème fraiche tills osten får en krämig konsistens. Smaksätt med peppar och salt. Tomaterna fylls med ost och färsk basilika sprids på toppen.

Asiatisk pasta serverades till huvudrätten:

Det här behöver man:

  • ca 250 g bred bandspagetti
  • 1 dl gröna linser
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olja
  • 1 rödlök
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk curry
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 tärning grönsaksbuliong

Såhär gör man:

Spagettin kokas enligt anvisning på förpackningen. Linserna ska kokas i ca 10 minuter och sedan ska de rinna av. Paprikan och rödlök skärs fint och steks i olja.  Krydda dem med curry, gurkmeja och ingefära. Tillsätt sedan linserna, grönsaksbuljong på tärning samt mellangrädde och småputtra i cirka 5 minuter. Blanda pasta med currysåsen.

Efterrätt:

Frukt som mandariner, melon och ananas blandas och läggs i stora vinglas. Garnera med grädde och choklad på toppen!

Smaklig måltid!

Recept på en lyckad vegetarisk midsommar

Vegetarisk Vardag önskar dig en riktigt glad midsommar! Om regnet råkar knastra på taket i stugan blir det desto mysigare. Att dansa ”Små grodorna” i gummistövlar är också ganska skoj! Här på Kalmarkusten ser vi fram emot en solig eftermiddag…

Här bjuder vi på några midsommarrecept!

Recept: Potatissallad

Till cirka fem personer:
  • 1 kg potatis
  • 2 morötter
  • 8 rädisor
  • 1 knippe persilja
  • en halv dl olivolja
  • en halv citron
  • salt, peppar
Koka potatis och morot och hacka smått. Skär rädisor och persilja i bitar och blanda i. Rör ihop olivolja, saften av den halva citronen och kryddorna till en dressing. Blanda om alltihop och servera med solsken!

 Visst är det härligt att ta upp nypotatis och bara borsta av jorden innan det går att äta. Lite smör och yoghurt till potatisen är fantastiskt! Det är också gott med kikärtsbiffar på tallriken:

Recept: Kikärtsbiffar

Till cirka fyra personer

  • 400 gram kikärter
  • 150 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackade örter, t ex persilja, basilika, timjan
  • salt
  • svartpeppar

Spola av kikärterna. Skala och skär sellerin och vitlöken i små bitar. Mixa alltihop tillsammans med citronsaften, salt och peppar med en mixer. Forma små biffar av smeten med händerna och stek i olja i några minuter på varje sida. Servera gärna med nypotatis och turkisk yoghurt.

 

Recept: Smultron på strå

En dessert behöver inte vara långt borta!

  • 7 färska smultron
  • 1 grässtrå
  • 1 dl vaniljglass

Mums!

Hur firar du midsommar?

Recept: Jordgubbstårta

Jordgubbar är sommar och jordgubbstårta är fest.

Veganskt alternativ till vispgrädden är kokos- eller havregrädde.

Sockerkaksbotten

  • 250 gram smör
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 tsk bakpulver

Stryk smör i en sockerkaksform. Smält smöret och rör det tillsammans med sockret. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda bakpulvret med vetemjölet och tillsätt i smeten. Häll upp alltihop i formen och grädda i ugn, 200 grader i 35 minuter. Känn efter med en gaffel så att sockerkakan är fast. Vänd formen på en tallrik och låt sockerkakan svalna. Använd en lång kniv för att dela sockerkakan lodrätt i tre tårtbottnar.

Fyllning

  • 1,5 liter jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde

Vispa grädden. Skölj och rensa jordgubbarna. Dela jordgubbarna med en kniv till skivor. Varva tårtbottnarna med jordgubbsskivor och lite av grädden. Använd resten av grädden till överdrag och toppa med jordgubbar i ett mönster.

Hur gör du din jordgubbstårta?