Rödbetssallad och rödkålssallad

Oj vad det var länge sedan man skrivit nåt nytt recept här! Det har varit ganska intensivt nu med skolan och jobb så man hann inte experimentera i köket…
Men igår fick jag lite inspiration! Jag gjorde två sallader, en med rödkål och den andra med rödbetor. Det är mina barndomssmaker från Polen! Det är inte varje dag man äter rödkål och rödbetor hemma. Jag tycker att man borde uppskatta de ingredienserna mer ;)

Varm Rödbetssallad:

  • 4 stora rödbetor
  • 1 citron
  • smör
  • socker

Koka rödbetor så att de blir mjuka. Det tog mig typ 2 timmar innan de blev mjuka, så man måste ha tålamod ;)

Skala dem under kallt vatten. Det går lätt att ta bort skalet med handen.

Riv de kokta rödbetorna på rivjärn. Smält en matsked smör i stekpannan och stek de rivna rödbetorna i 5 min.

Tillsätt under tiden en tesked socker och citronsaft från en citron.  Man kan testa först med halva citronen så att det inte blir för surt. Till slut: salta lite.

Rödkålssallad

  • ¼ rödkål
  • 1 liten lök
  • 1 matsked yoghurt
  • 1 äpple
  • peppar, socker
Finhacka kålen och krydda med salt. Låt stå i några minuter. Knåda sedan kålen för hand, för att pressa ur saften.

Riv äpplet på det grova rivjärnet, hacka löken och lägg till kålen.

Blanda en matsked yoghurt. Smaka av med citronsaft, peppar och socker.

Imorgon tänkte jag göra en korngrynsoppa. Ytterligare en av mina barndomssmaker. Receptet kommer inom kort!

Färgsprakande potatissallad (utan majonäs)

Om jag tänker på potatissallad så tänker jag på de där plastbyttorna som man släpar med sig när man ska engångsgrilla om somrarna. De är fyllda med majonnäsindränkta potatisbitar – men det finns en annan typ av potatissallad också, med potatis, olja och sallad. Och nämen titta, här nedanför är ju receptet! Galet enkelt ska det vara också, så därför köper vi fin potatis och färdigblandad sallad.

  • 1 påse delikatesspotatis
  • 2 gula paprikor
  • 1 röd paprika
  • 1 påse sallad
  • 1 burk vitlöksoliver
  • 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • citruskrydda
  • vitlökssalt
  • citronpeppar

Skölj av delikatesspotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt med vatten och dra på spisen. Koka potatisen tills den känns färdig (jag brukar ta upp en potatis och smaka, det där med att prova med stickor tycker jag kan luras ibland).

Under tiden potatisen kokar passar det bra att hacka paprikorna och salladen (faktiskt; i påsen är salladsbitarna för stora). Skär körsbärstomaterna i lagom stora klyftor.

Skölj potatisen när den är klar, mest för att den inte ska vara för het. Skär i lagom stora bitar, cirka tre bitar per potatis.

Blanda alla ingredienser i en skål. Häll på rikligt med olivolja, krydda med kryddorna och blanda ordentligt.

Då så var det klart!

Serveras till exempel med tsatziki. Jordgubbstårta fungerar fantastiskt bra till efterrätt sedan, det har vi och vännerna testat på midsommarafton. Smaklig spis!

Snabb-tortellini med majonäsmojs

När det ska gå riktigt snabbt i köket går det att ta genvägen förbi färdighyllan och sedan förädla rätten hemma.

  • En påse tortellini med ost och spenat
  • En liten burk majs
  • 4 medelstora inlagda gurkor
  • 2 msk majonäs

Otroligt enkelt: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av vattnet. Blanda med majonäsen, hackad inlagd gurka och majsen. Vips har du den perfekta trött-efter-jobbet-men-vill-ändå-ha-goda-smaker-tallriken som dessutom räcker till en matlåda eller en person till!

Pastasallad med rotfrukter

Karolcia har experimenterat lite med olika råvaror och hittade en god blandning som också är god kall.

”Potatis och pasta?” tänkte jag när jag såg det, men det var faktiskt jättegott.

Här är receptet:

  • Stora rörmakaroner
  • Två små potatisar
  • Två morötter
  • En gul lök
  • En palsternacka
  • Fem buketter broccoli
  • Olivolja
  • Halloumiost
  • Fetaost
  • Ruccola
  • Salt och peppar
  • Citron

Så här gör man:

Skär rotfrukterna i små, ganska tunna bitar och blanda med broccolin och två matskedar olivolja. Hacka ner den gula löken. Tillsätt lite salt och peppar. Grädda i ugnen på 220 grader i en halvtimme och blanda ingredienserna tre gånger under tiden.

Koka pastan, stek bitar av halloumin och blanda ihop det med fetaostbitar. Häll över olivolja och lite citron över ruccolan.

Blanda alla ingredienser i en stor skål, servera och njut!