Mumsiga crêpes med oväntat innehåll

Det kryllar verkligen av vegetariska idéer där ute. Vegetarisk Vardag delar med sig av guldkorn som vi hittat.

Weckans Wegetariska Webblänk

Crêpes kan innehålla i princip vad som helst, med varierande resultat. Men de crêpes som vi hittat på Lindas vegetariska matblogg måste bara vara en succé. Blunda och upprepa det här för dig själv: Päron, valnötter, sparris, feta och avokado. Mmmm!

Berättelsen om en rödlök

Det här är historien om en bortglömd rödlök. Alldeles, alldeles ensam låg den där i ett köksskåp på jobbet och undrade om den skulle få ta del av någon festlig gryta, syrlig sallad eller mustig omelett. Alldeles, alldeles ensam började den att sträva mot ljuset – för visst måste det finnas ljus någonstans? Med grågula tentakler sköt rödlöken iväg mot ena väggen. Kanske fanns ljuset lite längre upp?

När en kollega till slut hittade den stackars rödlöken hade den långa, gängliga och nästan uppgivna stjälkar. Istället för en avslutning i kompostlådan flyttades rödlöken fram, på ett fat, och kom i centrum. Allas blickar drog den till sig – och allt ljus i de stora panoramafönstren riktades mot den nya bordsdekorationen. Löken hade hittat solen! Nu blev den glad och grön…

Picnic-rullar med potatis och curry

Det vimlar av goda vegetariska recept på webben. Vegetarisk Vardag tipsar varje vecka om en vegopärla.

Weckans Wegetariska Webblänk

Har du testat tunnbrödrullar med linscurry någon gång? Den tvåspråkiga bloggen vegoglad ger sig ut på picnic och i korgen ligger dessa smarriga skapelser. Vi på Vegetarisk Vardag blir väldigt sugna på att åka ut på picnic, vilket man faktiskt kan göra året runt.

På helgen får man äta pizza

Sveriges bästa pizzabagare bor i Kalmar och det vore synd och skam att inte ta chansen! Vi tar chansen ungefär varje helg och då blir det förstås det delikata vegetariska alternativet.

Hassan Saroes pizza  har jättetunn fullkornsbotten, färska champinjoner, grillad paprika, lök, marinerad kronärtskocka, marinerade körsbärstomater och fräsch ruccola på toppen. Självklart är det inte det enda vegetariska alternativet på Pizzapalatset, som restaurangen heter.

Läs om Kalmars trevliga pizzabagare hos Sveriges Radios Meny och Dagens Nyheters På Stan.

Vegofamiljens veckomeny

Det kryllar verkligen av vegetariska idéer där ute. Vegetarisk Vardag delar med sig av guldkorn som vi hittat.

Weckans Wegetariska Webblänk

Veckans tips har vi hittat i arkivet hos Vegofamiljen. De samlar på matinspiration från tidigare veckor och i mars 2010 åt de såhär gott! Spana in salladen med stek halloumi, svarta bönor, champinjoner och färsk bladspenat. Fräscht!

En het Chili sin carne

Det vimlar av goda vegetariska recept på webben. Vegetarisk Vardag tipsar varje vecka om en vegopärla.

Weckans Wegetariska Webblänk

NamNam bjuder på Chili sin carne i sin blogg. En het mix med vitlök, kakaopulver och chilifrukter. Undertecknad är alltid i jakt på den perfekta Chili sin carnen och det här receptet ligger väldigt nära den gränsen!

Dagens lunchmeny i Eskilstuna

Vegetarisk Vardag ringde de tio första lunchrestaurangerna vi kunde hitta i Eskilstuna, för att höra vad de hade på menyn för vegetarianer. Här är resultatet!

Pasta med grönsaker dominerar det vegetariska utbudet

— Eh, nää, det har vi nog inget. Jag ska kolla.

Vi väntar i luren medan personalen på en av restaurangerna verkar springa iväg för att fråga i köket. När han kommer tillbaka berättar han att de nog kan fixa något vegetariskt om vi bokar tid i förväg. Som tur är, är det bara två av tio uppringda restauranger som inte har något vegetariskt att erbjuda.

Fyra stycken har olika typer av pastarätter att bjuda på, vilket är vanligt i vegetariska luncher. Två restauranger lockar med quornfiléer och en presenterar också nachostallrik eller pannkaka som alternativ. Den menyn verkar dock inte ändras över året. Ytterligare en har bara stekta, blandade grönsaker att bjuda på – alltså en vanlig wok.

Det som drar ögonen till sig är följande meny: Pepparrotsmos, senapspickles och äggsås. Det låter helt okej och nästan lite lyxigt. Rätten står inte på menyn, förklarar den som svarar, men de kan lätt fixa den om man frågar efter något vegetariskt.

Sammanfattningsvis – här har ni utbudet, Eskilstunabor:

  • Inget alls
  • Pasta, pastasallad eller sallad (eventuellt med falafel)
  • Stekta blandade grönsaker
  • Pepparrotsmos, senapspickles och äggsås

Det ultimata testet av jättarnas vegoburgare

Vegetarisk Vardag ställer de stora hamburgerkedjorna mot den gröna väggen. Nu är det upp till bevis – vilken av jättarna har den bästa vegetariska burgaren?

För att få svar på den frågan lät vi hamburgarna gå tre ronder: Originalitet, Näring och Smak har betygsatts av oss som driver Vegetarisk Vardag. I varje rond kan burgaren totalt klättra upp till tre poäng. Ett pluspoäng tilldelas den eller de restauranger som kan erbjuda flera vegetariska alternativ.

Den perfekta vegetariska hamburgaren kan alltså få 3 poäng för Originalitet, 3 poäng för Näring, 3 poäng för Smak och 1 pluspoäng om den inte är ensam på menyn. Totalt skulle det bli 10 poäng.

Burger King

Burger Kings Veggie Burger blir först ut att testas. När vi öppnar huven hittar vi en klassisk vegobiff som verkar bestå av ägg, majs och andra grönsaker. Det är en helt okej smakupplevelse, så länge den är färsk och inte blivit för hård i kanterna. Det är inte en särskilt vågad burgare, utan ett säkert kort som den rutinerade vegetarianen känner igen från skolmatsalen och frysdisken.

Näringsinnehåll:

  • Energi 441 kcal
  • Protein 13,65 g
  • Kolhydrater 59,9 g
  • Socker 9,9 g
  • Fett 16,6 g
  • Mättat fett 3,4 g

Burger King har bara ett alternativ för oss lakto-ovo-vegetarianer och veganer gör sig nog inget besvär. Inget pluspoäng där, BK.

Resultat:

  • Rond ett – Originalitet: 1 poäng
  • Rond två – Näring: 1 poäng
  • Rond tre – Smak: 3 poäng

Totalt resultat: 5 poäng


Mc’Donalds

Mc’Donalds McBean är sist i raden av alla möjliga vegetariska burgare som kedjan har testat. Det är en originell historia med en pressad bönmix med het krydda – här har McDonalds satsat på en egen idé. Vår jury låter sig inte imponeras och undrar om de starka kryddorna ska dölja smaken av just… krossade bönor? Burgaren innehåller något mindre kalorier, kolhydrater, socker och mättat fett än Burger Kings variant, vilket är ett plus.

Näringsinnehåll:

  • Energi 423,7 kcal
  • Protein 11 g
  • Kolhydrater 59,5 g
  • Socker 7,3 g
  • Fett 16,8 g
  • Mättat fett 1,9 g

På burgarfronten hittar vi inga vapendragare till McBean, som får klara sig själv på en köttig meny. Inte heller McDonalds får det eftertraktade pluspoänget.

Resultat:

  • Rond ett – Originalitet: 2 poäng
  • Rond två – Näring: 2 poäng
  • Rond tre – Smak: 0 poäng

Totalt resultat: 4 poäng


Max

Max Falafelburgare har inte begåvats med något hippt namn, men väl flera frasiga falaflar som gömmer sig under brödet. Det är skönt att se ett alternativ som inte innehåller en vegobiff. Det är en riktigt smaklig burgare, värd att äta igen. Byter man ut pommes och läsk mot minimorötter och bubbelvatten så känns det nästan hälsosamt. Antalet kalorier är lägre än konkurrenterna, men vad hände med fettet Max? 37 gram!?

Näringsinnehåll:

  • Energi 400,5 kcal
  • Protein 14,4 g
  • Kolhydrater 61 g
  • Fett 37 g

På menyn har falafelburgaren en kompis! Max Greenburgare är ett klassiskt alternativ som är fullt jämförbart med Burger Kings.

Resultat:

  • Rond ett – Originalitet: 2 poäng
  • Rond två – Näring: 3 poäng
  • Rond tre – Smak: 3 poäng
  • Alternativ på menyn – 1 pluspoäng

Totalt resultat: 9 poäng

Det är bara att gratulera Max till vinsten i detta ultimata test av vegetariska hamburgare! De har två goda alternativ som samsas på menyn, varav falafelburgaren med jalapenjos, chilisås, kebabsås och rågbröd är vår favorit just nu. Fanfarer och konfetti!

Källor: Restaurangkedjornas respektive webbsidor

5 tips för att locka vegetarianer till din restaurang

Det händer ganska ofta att jag tar med mig kollegorna ut på lunch. Eftersom jag äter ute ofta och är vegetarian, blir det för det mesta jag som styr kosan mot en speciell restaurang. Det har också hänt att vi gått någon annanstans när mina vänner och jag inte hittar något vegetariskt på menyn. Alla vill äta gott när de går ut och här är några tips till dig som har en restaurang.

1. Undvik olika typer av sallad och wokade grönsaker med pasta. Dessa rätter finns hos restaurangen bredvid och hos grannen bredvid den. Dessutom tillhör wok, pasta och sallad de absolut enklaste hemlagade rätterna idag – när en vegetarian går ut och äter önskar den sig något extra!

Till slut kom kocken ut och berättade att de kunde erbjuda en grönsallad.
Mitt sällskap och jag gick till ett annat ställe.

2. Överraska! Kommer du på en vegetarisk rätt som sticker ut ökar chanserna att ryktet om din restaurang sprider sig mellan vegetarianer. Förhoppningsvis upptäcker även köttätande människor den nya spännande rätten. Kanske är det du som blir först med att lansera en indisk meny för vegetarianer på orten?

3. Erbjud ett utbud. Det blir förstås mer attraktivt om du har fler rätter att välja på än en. Utgå från olika typer av basmat – vad skulle fungera med ris, vad skulle fungera med potatis?

4. Variera och byt ut rätter varje dag eller varje vecka. Då ökar chansen att vegetarianerna kommer tillbaka.

Jag blev förvånad när jag upptäckte att de vegetariska vårrullarna innehöll räkpasta.

5. Presentera innehållet i rätterna. Att ta reda på vad en specifik kund äter och inte äter är tidskrävande. Det är lättare om kunden själv får veta vad rätten innehåller. Finns det kött, fisk, fågel, ägg eller mjölk? Olika typer av vegetarianer äter olika mycket av dessa ingredienser. En lakto-ovo-vegetarian äter mjölk och ägg, men en vegan äter inget som kommer från djurriket.

Vi har öppnat köksluckorna för Dig

Det här är vårt nya gemensamma projekt. Följ med oss när vi tar reda på vad vi vegetarianer egentligen stoppar i oss.  Vi får ofta frågan vad vegetarianer äter när vi väljer bort kött, fågel och fisk. Här får du svaret! Recept som vi snubblar över blandas med bilder på vad vi lagar vid spisen en vanlig vardag. Välkommen!