Vi odlar tomater på balkongen

Oj vad det växer framför balkongdörren! Bifftomater och körsbärstomater sträcker sina gröna stammar mot solen. Denna djungel ska snart få flytta ut på riktigt. Den ska etablera sig på balkongen, om det bara blir tillräckligt varmt varje natt. Tomatplantorna behöver minst 8 plusgrader för att må bra. Ännu är vi lite försiktiga av oss, så därför har de fått vara inomhus än så länge.

Hösten på Vegetarisk Vardag

Hoppas att du har haft en toppensommar. Det har varit en lång sommar som började med värme tidigt i våras och slutar sent, nu i slutet av augusti var det fortfarande riktigt varmt under solen. Vad har du ätit för vegetariskt i sommar? Hör gärna av dig med dina upptäckter. Vi har också utforskat vegetariska restauranger och vegohyllor i Stockholmsbutiker under de varma månaderna.

Här är något som vi tänkte bjuda på i höst:

  • • Indiskt tema med goda, snabba och gröna rätter
  • • Sparris vill komma hem till ditt kylskåp
  • • Bilder från sommarbesök hos vegetariska restauranger
  • • Nya gröna recept
  • • Veckans Sparris är tillbaka!

I sommar har vi varit här, i Kroatien och den lilla staden Rovinj:

Vad har du gjort i sommar?

Bilder av midsommar

Regnet hängde i luften över vår midsommarhelg, men det blev mysigt ändå när vi kröp in i köket.

Det serverades…

  • Polsk potatissallad
  • Färskpotatis
  • Linsbiffar
  • Purjolökspaj
  • Färsk sallad

Här är bilderna från sommarbordet.

Pappa hade med sig smultron…

…färsk potatis och sallad.

Karolcias goda linsbiffar.

Flera sorters ängsblommor.

Fetaost gör purjolökspajen ännu godare.

Mums… Potatissallad med majs, morot och annat gott.

Mirepoix, anyone?

You know the drill: Varje vecka scannar vi Internet för att hitta de bästa vegetariska recepten.

Weckans Wegetariska Webblänk

Bloggen 146 mil vegan skriver alldeles för sällan, för de verkar ha många bra idéer. Ett exempel på deras veganska mat är besancrêpesen med mirepoixfyllning. Nämen, nu måste man köra till butiken efter schalottenlök!

Vilken länk vill du tipsa om?

Allt jag behöver

Har du hört någon säga att vegetarianer inte får i sig allt de behöver? Jag också. Trots det har jag överlevt snart 23 år som lakto-ovo-vegetarian.

Nu har jag också papper på att jag inte är en blek, sjuklig människa bara för att jag inte äter kött. Min läkare tog mängder med blodprov på mig för att se om jag hade några brister, saknade järn, viktiga vitaminer eller andra näringsämnen. Han passade också på att ta flera andra prover. Brevet på posten talar sitt tydliga språk.

Vad sägs om det? Har du också hört någon säga att vegetarianer inte får i sig allt de behöver?

Afrikansk kikärtsgryta värd uppmärksamhet

Varje vecka länkar vi dig härifrån! Just därför hoppas vi att du kommer tillbaka.

Weckans Wegetariska Webblänk

Kärlek på tallriks afrikanska kikärtsgryta med jordnötssmör ser riktigt god ut, tycker vi på Vegetarisk Vardag. Därför förtjänar den lite extra uppmärksamhet, som här, i Weckans Wegetariska Webblänk.

Gillar du jordnötssmör?

Test: Är du i själva verket en vegetarian?

Vegetarisk Vardags maskot Sparris ställde tjänstvilligt upp som pedagogiskt exempel när vi ville illustrera det här enkla testet. Han ska ha ett varmt tack!

Testa dig själv!

1. Har du en öppen attityd till grönsaker? Det är inte så att du vill förbjuda dem eller så? Du skrattar inte med grabbarna åt de individer som faktiskt lägger något annat än en stek på tallriken? Okej, du har ett poäng.

2. Hur ser dina tänder ut? Jämför med ett annat köttätande djur, som till exempel en varg. Är dina tänder vassa som en vampyr eller är de mer åt allätar- eller samlarhållet? Kan det vara det senare finns en risk att du föddes som vegetarian.

3. Gillar du vitaminer? Grattis, ett poäng till!

4. Blir din mage däst eller tung om du äter kött? Jämför med att äta något vegetariskt. Hoppa raskt upp ur stolen cirka två minuter efter middagen. Går det bättre när du äter grönt finns en sannolikhet att svaret är ja på frågan i rubriken.

5. Brukar du köpa grönsaker? Om du automatiskt går en runda vid grönsaksdisken i butiken stiger din vegetarian-faktor.

Hur gick det för dig i testet?

Hovet på Kungliga slottet borde ätit mer vegetariskt

6 juni – I dag firas den svenska nationaldagen…

…till minne av frihetskämpen Gustav Vasa som sedan själv blev kung. Vad åt han då, Gustav? Det närmaste jag hittar på nätet är en meny från hovet 16 år efter hans död. Det verkar inte ha serverats så mycket vegetariskt i det Kungliga slottet på 1500-talet.

Söndagen den 20 maj 1576 utspisades totalt 143 personer ur hovet, enligt slottsarkivets räkenskaper. Alla dessa ska ha serverats följande:

30 herrebröd, 3 svennebröd, 30 semlor, 1/2 tunna jungfrubröd, 1 kalv, 7 lamm, 4 1/2 får, 2 grisar, 1 kapun (tupp), 2 kycklingar, 1 kanna mjölk, färskt kött, 1 skinka, 3 orrhöns, 2 järpar, 2 harar, 10 syltade harar, fjärding ärter, 2 1/2 pund fläsk, 7 duvor, 4 höns, 1 knippa lök, 1 pund smör, 1 gås och 144 ägg.

Den där fjärdingen ärter var ganska ensam på bordet. Ett tips hade nog varit att ha lite mer grönt på tallriken.


Källa: Populär Historia: Hur mycket åt man på slottet?