Tofugryta

tofugryta

Idag lagades det en ganska intressant gryta med bland annat grönkål och inlagd gurka. Det var första gången jag testade grönkålen ;)

Det var faktiskt gott! Säsongen för grönkål har börjat så man ska passa på och äta den näringsrika och läckra grönsaken. Att blanda en inlagd gurka i grytan var jag lite skeptiskt mot, men det blev en intressant smakupplevelse!

Ingredienser: (5 portioner)

  • ca 300 g naturligt tofu
  • ca 10 stora blad grönkål
  • en medelstor lök
  • 3 medelstora morötter
  • 2 teskedar curry
  • 1 tesked spiskummin
  • 4 teskedar mild paprikakrydda
  • 1 tesked svartpeppar
  • 1 matsked riven ingefära
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 500 g passerade tomater
  • 200 ml kokosmjölk
  • 6 medelstora inlagda gurkor med dill
  • 4 msk olja
  • salt

Hur man gör:

Värm oljan i stekpannan och tillsätt curry, mild paprika och spiskummin och värm upp dem på låg värme i en minut. Tillsätt sedan ingefära, finhackad lök och tärnad tofu (innan: pressa tofu mot pappret för att få bort vätskan) och fräs i 5 minuter.

Efteråt blandar man i rivna morötter, värm upp i en minut. Häll i passerade tomater, lägg på locket och låt sjuda. Efter ca 15 min blanda i finhackad grönkål (utan den mittersta stjälken) och kokosmjölk samt en nypa salt. Låt allt koka under låg värme i 15 min. Man får smaka själv och bestämma om man vill ha mer hård eller mjuk grönkål. Sist tillsätter man krossad vitlök, finhackad inlagd gurka och kokar under några minuter.

Istället för inlagd gurka med dill kan man använda inlagd saltgurka men då behövs det inte mycket salt i grytan. Om man inte har grönkål hemma så passar det också bra med spenat.

Smaklig måltid!

3 reaktioner till “Tofugryta”

  1. Hej, jag är ny som vegetarian… började för knappt en månad sedan på riktigt (har sen liten dock ätit vegetariskt lite från och till).
    Jag letar nya roliga recept och måste säga att din blogg är jätteinspirerande och bra.
    Nu till den egentliga frågan: Detta recept låter super men ska man inte ha ris/pasta/liknande till eller äter du bara så som det är?!
    (jag har en mörk bakgrund med ätstörningar och har väldigt svårt att gå utanför receptets ”regler” så jag är jättetacksam för svar)

    1. Hej Dessi! Vad roligt att du gillar bloggen! Trevligt att höra att vi är en källa till inspiration för så många:)
      Du kan ha precis vad du vill till grytan :) pasta, ris, couscous, bröd.. det beror på vad du mest gillar. Man kan också äta grytan precis som den är fast då blir risken att man inte blir mätt ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *