Tofuspett med grönsaksgratäng

tofu

Jag har hittat ett recept på en jättegod marinad till tofu som gör att den förlorar sin soja-smak och istället får en delikat, krämig citrussmak.

Ingredienser:

Tofu-spett

  • en näve grön sparris
  • 500 g tofu
  • marinad (juice från 2 apelsiner, 2 msk citronsaft, 2 msk olivolja, salt och svartpeppar)

Apelsinsås:

  • en halv kopp majonnäs
  • 5 msk tofumarinad 

Grönsaksgratäng:

  • 1 stor sötpotatis
  • 3 medelstora potatisar
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök
  • riven mozarellaost

Hur man gör:

Blanda apelsinjuice, citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar. Dela tofun i stora kuber och lägg i marinaden. Låt den stå i 3 timmar i kylskåpet.

Ta bort de tjocka delarna på sparrisen och skär den i 3 bitar. Gör ett spett med tofu och sparris växelvis. Stek spetsarna på låg värme i cirka 3-4 minuter på varje sida. Kontrollera så att tofun inte blir kolsvart.

Till apelsinsåsen: blanda restande tofumarinad (5 msk) med majonnäs och häll över de färdiga spetten. Man kan blanda i mer marinad men man får smaka själv och bestämma.

Grönsaksgratängen blev också en succé! Smörj grytan, lägg hackad gul lök på botten och ordna skivor av grönsaker. Pensla med lite olivolja och strö med timjan och svartpeppar. Grädda i 30 minuter under folie på 200. Sedan ta bort folien, strö över mozarellaost och fortsätt grädda i ca 10 min. Man kan säkert använda andra grönsaker men det var just de jag hade hemma.

Inspiration tagen från jadlonomia.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *