Recept: Pampig purjolökspaj

Varför den är ”pampig”? För att den är fluffig med generös fyllning och står för sin egen smak. Kryddor är egentligen överflödiga.

Pajskalet:

  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl flytande margarin
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Skalet: Blanda alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Knåda ihop med händerna tills degen blir mjuk och formbar. Tryck ut i en pajform. Ett tips kan vara att förgrädda i fem minuter på 150 graders värme.

Pajfyllningen:

  • 3 ägg
  • 1 gul lök
  • en halv purjolök
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • riven ost

Fyllningen: Dags för purjolöken i purjolökspajen! Hacka gul lök och purjolök och bryn lätt i en stekpanna med smör eller olja. Blanda ägg, crème fraiche och en liten nypa salt i en bunke. Rör om ordentligt tills allt är blandat. Häll i löken och purjolöken. Blanda alltihop och häll ner fyllningen i pajskalet. Nu börjar det likna purjolökspaj minsann – men först ska ju lite ost strös ut över toppen. In i ugnen på 220 grader i 20 minuter! När den tiden har gått kan du hålla koll på pajen tills den fått den färg du vill ha – sedan är det dags att ta ut och mumsa.

Tips: Pajer blir alltid godare om de får stå i kylskåpet i några timmar, tycker jag. Gör du pajen dagen innan mognar den och det blir succé!

Hur många purjolökar i betyg ger du den här pajen?

2 reaktioner till “Recept: Pampig purjolökspaj”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *