Recept: Piroger med morotsfyllning

Pirogdeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 12 dl mjöl
  • 50 g margarin
  • salt
  • 1 ägg (till pensling)

Gör såhär: Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Dela jästen i små bitar med fingrarna i en bunke. Häll margarinet och mjölken i bunken och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt salt.

Häll i mjölet och blanda om med en träslev till en deg. Låt degen jäsa i tre kvart under en duk.

Knåda degen och dela upp den i små delar. Platta ut dem till plattor, så att de kan vikas ihop till formen av en pirog.

Pirogfyllning

  • 100 g quorn
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Hacka löken, riv morötterna och stek upp dem tillsammans med quorn. Häll i tomatpurén och kryddorna.

Lägg fyllningen i mitten av degplattorna och vik ihop. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på bakplåtspapper i 25 minuter och pensla med ägg.

Skjutsa in pirogerna i ugnen på 225 grader i en kvart. Sedan är det dags att smaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *