Krönika: Är lakto-ovo också vegetariskt?

Det pågick, och pågår säkert fortfarande, en intressant diskussion på Twitter just nu.

Jesper hörde av sig till Vegetarisk Vardag på Twitter och upplyste oss om att;

Enligt Livsmedelsverket får varken semlor eller många av de maträtter ni länkar till kallas vegetariska (utan prefix) #justsayin

I sak verkar han ha rätt. Livsmedelsverket menar alltså att om något är vegetariskt, då är det utan kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter och en vegan kan utan problem äta det. Därför har vi nu ändrat sidhuvudet på vår blogg så att det framgår att här vare´prima och enkla lakto-ovo-vegetariska recept till folket. Det är alltid bäst att vara tydlig. Och det här är ju ingen vegansk blogg.

Själv undrar jag om gemene man tänker som Livsmedelsverket – eller om många vegetarianer, som inte är veganer, mer eller mindre slarvigt kallar det som ligger i stekpannan för vegetariskt.

Enligt Wikipedia finns dessa typer av vegetarianer:

Lakto-ovo-vegetarian (äter ägg och mjölkprodukter)

Lakto-vegetarian (äter mjölkprodukter)

Ovo-vegetarian (äter ägg)

Demi-vegetarian (äter ägg, mjölkprodukter, fisk och ibland kyckling)

Vegan

Jag har alltid trott att det var samma benämning på mat. Att ”vegansk mat” innebar att den även var fri från mjölk och ägg.

Jag har varit vegan i över 10 år. Jag är rätt insatt i vad begreppet står för. Det är inte en kosthållning.

…skriver Jesper i en ny tweet. Han är en skarp kille, den där Jesper, och verkar ha läst mycket mer än jag. Själv har jag gått och kallat mig vegetarian (och om någon frågar, lakto-ovo-vegetarian) i 24 år nu. Det började med att jag tyckte synd om djur när jag var liten och slutade till och med att äta pepparkaksgrisar.

Aldrig har någon klagat, alla har alltid använt epitetet vegetarian om mig. Om själva kosten har folk snarare frågat åt andra hållet: ”Men du äter väl fisk också? Och kyckling?” Ibland har de till och med utgått från det och ställt fram en varm och välgräddad fiskgratäng:

”Akta så du inte tar i formen, den här het!”

Kan lakto-ovo-vegetarisk mat enbart kallas vegetarisk?

Är en lakto-ovo-vegetarian också en vegetarian?

Är vegetarian och vegan samma sak?

Vad tycker du?

6 reaktioner till “Krönika: Är lakto-ovo också vegetariskt?”

 1. Visst är lakto-ovo-vegetarianer en typ av vegetarianer, men lika mycket som veganer. Att säga att ”vegetarianer” är lakto-ovo-vegetarianer är att göra lakto-ovo-vegetarianism till vegetariannormen. Med tanke på att mjölk och ägg är undantag – språkligt och faktiskt – bör de också benämnas som undantag.

  Dessutom är det som vegan mycket enklare att se vad som är veganskt och inte om icke-veganska grejer är ordentligt utmärkta. Det är lätt att ta fel på många substitutvaror annars.

 2. Tycker att man kan förenkla till vardags och kalla sig vegetarian eller vegan. Men sen är det viktigt att skilja på begreppen när det kommer till livsmedel! Det är stor skillnad på en vegetarisk och en demi-vegetarisk rätt. Lakto-ovo är också ett stort steg ifrån veganskt – om inte annat så etiskt.

  Men som sagt. Vardagsprat tycker jag att man kan ludda mer!

 3. Ord är bara ord och de ändrar betydelse hela tiden. Frågan är väl mest vad vi vill att de ska betyda, och vilka möjligheter orden ger eller utesluter.

  Som vegan tycker jag det är ett problem – och inte bara ett personligt problem på restauranger osv. – att lakto-ovo-vegetarism blivit synonymt med vegetarism som sådan. Problemet är som jag ser det att denna likställning osynliggör att mjölk och ägg också är produkter som kräver djurutnyttjande. Det finns till exempel en föreställning om att djur inte dödas i mjölk- och äggproduktionen som helt enkelt inte stämmer. (Jag har bloggat om det här: http://peranderssvard.blogspot.com/2010/10/blev-du-verkligen-vegetarian-for-att.html )

  Lakto-ovo-vegetarismen kommer på det sättet lätt att fungera som ett hinder för djurrättstanken. Om djur har rätt att inte bli utnyttjade och dödade för kött så har de rätt att inte bli utnyttjade och dödade för mjölk och ägg heller. Men lakto-ovo-vegetarism framställs ofta som ett tillräckligt alternativ för att ta hänsyn till djur. Det gör i sin tur att veganism uppfattas som något onödigt (eller till och med ”extremistiskt”) som går långt bortom vad moralen kräver av oss.

  Men veganism – så som ordet myntades på 1940-talet – implicerar ett avståndstagande från alla djurprodukter just av moraliska skäl. En av poängerna med att hitta ett nytt ord istället för vegetarian var att vegetarism redan då blivit ett luddigt begrepp som inkluderade olika ”frukter” från djur och som medförde ”a sequence of horrible farmyard and slaughter-house incidents as part of an inevitable Divine Plan”. (Det har jag skrivit lite om här: http://peranderssvard.blogspot.com/2010/11/vart-forhallande-till.html )

  Med det sagt ska jag förstås tillägga att jag inte ringaktar engagemanget hos någon vegetarian, och ännu mindre hos någon som jobbar ideellt för att sprida köttfria recept. Jag vill bara problematisera djurproduktskonsumtionen – och här tror jag att de flesta laktosar redan håller med i princip – och påpeka att orden vi använder spelar roll för hur djur kommer att behandlas.

 4. Jag som kock kommer allt oftare i kontakt med de olika begreppen inom vegetarianismen(?) och jag har alltid haft som vana att fråga gästen (eller rättare sagt tvinga servitören att fråga!) om de är veganer, lakto-ovo vegetarianer osv. Oftast visar det sig att gästen äter mjölk och ägg men ibland dyker det upp en vegan och då tillagas även deras mat enligt konstens alla regler. Personligen tycker jag detta är självklart och det är inte särdeles mycket svårare att bereda vare sig det ena eller det andra. I grund och botten handlar det om att respektera gästens önskemål. Tyvärr är det dock så att många av mina kollegor inte riktigt har koll på de olika begreppen och innebörden av desamma, dessutom är det en del kockar som mer eller mindre anser att vegetariskt inte är en fullgod kost utan envist hävdar att kött/fisk/fågel är ett måste på varje tallrik.

  Det värsta jag vet är de kockar som är så förbaskat lata att de helt enkelt serverar sallad som vegetariskt alternativ. Det finns så mycket man kan göra och så många ”nya” råvaror att använda sig av samtidigt som det är otroligt utvecklande att verkligen lära sig laga mat med dessa som bas. Det kan vara svårt (och ganska jobbigt) i början men när man väl lärt känna råvarornas respektive egenskaper vidgar man sina vyer något helt otroligt och även den övriga matlagningen får ett enormt lyft, det gäller bara att vara nyfiken!

  En tröst i köksvrån är i alla fall att alltfler av de yngre kockarna verkar ta det vegetariska som ett naturligt(!) inslag i deras yrkesvardag och har inga som helst problem med detta, så visst blir det bättre om än på sikt.

 5. Håller med Annika helt, till vardags räcker det med att kalla sig vegetarian eller vegan, de allra, allra flesta förstår de begreppen som det vi ofta menar – att vegetarianen äter ägg och mjölkprodukter, när inte veganen gör det. Jag, som vegetarian möter – precis som inläggsskrivaren- MÅNGA fler människor med kommentarer som:” men fisk äter du väl?!” än: ”mjölk och ägg då? Äter du det?” Jag kan förstå att det är jobbigt för veganer att inte veta om begreppen blandas ihop eller ej, men för mig har det här aldrig känts som något problem. Jag har ju själv valt att bli vegetarian och om jag då måste vara lite mer påläst och petig, så får det väl vara så.

  Och jo, veganism kanske kan anses vara en ideal form av ätande för att inga djur ska behöva lida, men att vara vegetarian är ett steg på vägen. Det är ett ansvarstagande som säger att ”hey, jag är inte bekväm med att äta djur”; men kanske inte lika tydligt och klart som veganism som mer säger att ”inga djur ska behöva lida för min skull”: Jag VET att det fortfarande finns djur som inte behandlas korrekt även om jag bojkottar att äta köttet, och att jag i viss mån hjälper till med detta – men så länge som jag köper ekologiskt är jag inte främmande för att använda de delar av djuret som de inte själva behöver, men som min kropp behöver för att fungera som den ska.

  Tack för en väldigt bra och intressant blogg, jag hittade precis hit och kommer absolut återkomma =D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *