Kikärtspaté med hirs

kikärtskaka

Det här behöver man:

  • 400 g torra  kikärter
  • ca 200 g torr hirs
  • plommon
  • 3 gula lökar
  • 4-5 msk sojasås
  • 3 tsk mejram
  • salt
  • svartpeppar
  • ett ägg

I originalreceptet skulle man blanda ca 150 ml olja i smeten men det har jag glömt. Tyckte ändå att den var saftig men nästa gång ska det testas med lite olja i för att se skillnaden.

Så här gör man:

Koka kikärtorna och hirs enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär löken. Stek på en låg värme tills löken blir mjuk.

Lägg löken till de kokta kikärtorna tillsammans med hirs, soja, ägg, en nypa salt och resten av kryddorna. Blanda allt till en slät massa, smaksätt med mer salt om det behövs.

kikärtor

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i formen och sprid första ”lagret” av smeten på botten. Lägg plommon ovanpå smeten och täck med resterande blandning.

kikärtspaté

Grädda i 40-45 minuter. Låt sedan svalna över natten i formen i ugnen.

kikärtspaté

Det kan serveras varmt eller kallt. Min favorit är en macka med en skiva paté med skivor av inlagd gurka på!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *