Grilla vegetariskt

Sommardokument: Lägg något vegetariskt på grillen!

Termometern slår i taket – Sverige har grillfeber. Överallt ringlar röken som sprider de kryddiga dofterna från grillens galler och får ännu fler att grilla. Vegetarisk Vardag visar musklerna och har samlat alla våra goda recept som passar vid eller på grillen.

Grilla vegetariskt: 3 smarriga burgare

Vegetariska fetaostburgare som trivs på grillen

  • 1 burk röda bönor
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad persilja
  • 50 gram fetaost
  • en halv rödlök
  • salt
  • svartpeppar

Skölj bönorna och blanda dem med ägget, persiljan, rödlöken, fetaosten, salt och peppar. Mosa allt till en smet och forma smeten till små biffar i stekpannan. Stek i smör ett par minuter på varje sida. Avsluta med att grilla de vegetariska biffarna på gallret för en schysst grill-finish. Servera med ajvar, het chilisås, minitomater och grönsallad mellan grova brödskivor.

Linsburgare att grilla på balkongen

Tips: En elgrill ger inte lika mycket rök som en kolgrill och är därför mer accepterad i bebyggelse. Vi testade vår nya elgrill på balkongen.

  • 2 morötter
  • 450 gram kokta linser (röda)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 äggulor
  • en nypa vitlökspeppar
  • ströbröd
  • salt, peppar

Riv moroten och mixa linserna. Blanda med kryddor, tomatpurén, äggula, ströbröd och potatismjöl. Forma små biffar med händerna och stek i smör. Stek ett par minuter per sida. Servera biffarna med sallad och en klick yoghurt. Smaklig måltid!

Grilla vegetariskt med Karolcias quornbiffar

Karolcias favoritform av quornfärs är saftiga quornbiffar som antingen kan stekas eller grillas.

  • 1 dl ströbröd
  • 300 g tinad quornfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 ägg
  • 1 msk japansk soja
  • 4 msk sweet chilisås
  • olivolja, vatten

Blanda först ströbröd och 240 ml vatten i en skål och låt det dra i några minuter. Tillsätt finhackad gul lök, pressad vitlök, quornfärs, ägg, japansk soja och chilisås i blandningen med ströbröd. Blanda allt för hand till en smet och forma små biffar till grillen. Stek biffarna först i ungefär 3-4 minuter på varje sida. Innan du grillar: Pensla med lite olja på bägge sidor.

Grönt på gallret: Grönsakerna som är perfekta att grilla

Paprika i olika färger gör att ditt grillspett slår polarnas.

Tomat i halvor – glöm inte grillkrydda, timjan eller svartpeppar.

Halvera zucchini eller squash på längden, gröp ur, grilla och fyll med gräddiga dippsåser.

Gul lök får en helt ny renässans på grillen – stick den med grillspettet!

Röd lök ger det sting som behövs redan innan såserna kommer in i bilden.

Sparris behöver inte ens ett grillspett – bara att rada upp bredvid sojakorven…

Aubergine bidrar med sin seghet, något som passar en traditionell grill – höj temperaturen!

Blomkål: Var försiktig och grilla sakta till en gyllenbrun yta infinner sig.

Pumpa: Kärnorna från pumpan är en perfekt krydda till exempelvis grillad aubergine.

Att grilla ost

Lakto-ovo-vegetarian med egen grill? Hello halloumi!

Det finns flera olika typer av ostar som är perfekta om du vill grilla lakto-ovo-vegetariskt. Halloumi är det mest klockrena exemplet. Vi menar alltså den där saftiga, sega osten som har en otrolig sälta och som låter roligt när man tuggar den. Halloumin blir gyllenbrun när du grillar eller steker den. Varianten Grilloumi som marknadsförs i butikshyllan ska ta kortare tid att grilla och mer anpassad för grillen. Vegetarisk Vardag tycker det är lite oklart hur.

Mozzarellan gillar också att bli grillad. Vår läsare Rebecca tipsade om att vanlig mozzarella har ingredienser som inte kan klassas som vegetariska, men att det finns alternativ. Exempelvis har Euroshopper en mozzarella som är vegetarisk, både på bit och riven.

Färdiga vegetariska alternativ för grillen

Soja i underbara grillbitar

Tofu är vår favorit. Finns både färdigmarinerad och helt naturell. En egen marinad är inte svår att göra:

  • 550 gram tofu
  • 2 tsk grillkrydda
  • 1 tsk vitlökskrydda
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk ajvar relish
  • vitpeppar
  • paprikapulver
  • timjan
  • salt

Blanda allt och lämna tofun i marinaden några timmar innan det är dags att grilla.

Koll på korven

Sojakorv finns i flera olika utföranden och är smidigt att ha med till grillen – men Vegetarisk Vardag undrar: Finns egentligen någon stor skillnad? Läs vårt test av vegetarisk chorizo.

Såserna – ett måste vid den vegetariska grillen

Grillsås med örter

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 tsk dijonsenap
  • en halv dl finklippt dill
  • 3 msk finskuren gräslök
  • 1 tsk dragon
  • 3 tsk timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • några droppar tabasco
  • salt och malen vitpeppar

Blanda majonäsen med crème fraiche och rör ner kryddorna och gräslöken samt salt och peppar. Tillsätt tabasco och pressad vitlök. Låt stå i 40 minuter till en timme innan det är dags att grilla.

Pass på – en het barbequesås!

  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 3 msk honung
  • 2 msk chilisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • salt

Häll ner de krossade tomaterna, vinägern, honungen och chilisåsen i en kastrull. Koka i 15 minuter. Tillsätt kryddorna och mixa såsen. Låt svalna och ta med till grillen!

3 barnsligt enkla såser

Turkisk yoghurt blandad med hackad gräslök.

Créme fraiche mixad med persilja.

Ajvar, en god relish med styrka.

Grilla vegetariskt: Nicks 5 heta grilltips

  • 1. Gör i ordning alla ingredienser till det vegetariska grillspettet innan du åker ut i naturen. Sortera upp dem i plastburkar för en enkel picnic.
  • 2. Var aldrig superhungrig eller trött när du åker ut och grillar. Själva grillen behöver cirka 25 minuter på sig innan du ens kan börja laga maten.
  • 3. Dränk inte in engångsgrillen med tändvätska. Det brinner inte bättre för att grillen är blöt. Det är bättre att göra sig besvär med att hitta en plats där det är vindstilla och låta elden ta sin tid.
  • 4. Korven blir fortare färdig än de ovan nämnda ingredienserna, så ett bra tips är att grilla korven för sig. Smidigast är i bitar på ett dedikerat grillspett.
  • 5. Glöm inte ketchupen hemma. Det är lätt hänt.

11 reaktioner till “Grilla vegetariskt”

  1. Jag har aldrig lyckats laga en vegetarisk biff :(. Har testat olika varianter men alla ramlar isär. Vid vissa tillfällen har jag öst i så mycket majsförstärkelse att det smakat klister. Det känns förnedrande att ge sig in i det igen. Men det kliar i fingrarna…

    1. Det ÄR svårt att få biffar att hålla ihop. Jag brukar köra med lite mer ägg, men det är en balansgång eftersom det inte får bli ”omelett” av det hela. Om man är vegan kan potatismjöl kanske funka.

    2. (Ett riktigt sent svar om ämnet men ändå.:P)

      Prova att ha i lite glutenmjöl i bönsmeten så håller biffarna/burgarna mycket bättre. Glutenmjöl är proteinet som är utvunnet från vetemjöl och är väldigt elastisk när det kommer i kontakt med vätska. Det är rätt dyrt att köpa här i Sverige ( 75 kr för 500 gr) men om man bara använder det till att få bättre burgare att grilla så kan det säkert vara värt det:)

      Jag har läst att man kan hitta det i häslobutiker, annars kan man köpa det på nätet.

      Hälsningar/H

  2. Ska testa alla vegetariska burgare och såser!! Här i Vietnam är det svårt att lita på alla råvaror och vad de innehåller så vi lagar mest vegetariskt. Men, det blir samma mat om och om igen. Så det är perfekt med massa förslag från er fina vegetariska vardag! Ikväll blir det broccolipaj med ost och en enkel sallad. Har precis gjort jordgubbskräm på jordgubbar från Dalat, Vietnam. Jordgubbarna smakar inte som hemma, lite småsura, men kräm på dessa blev helt okej. Annars finns det sjukt mycket olika frukter och grönskaker här, mycket gröna blad och konstiga gröna grejer som jag inte har någon aning vad man ska göra med. En vietnamesisk matlagningskurs kommer på sin plats till hösten. Ha de bra i Kalmar! Hilsen Ida

  3. Likadant som med mozzarellan så innehåller vissa typer av halloumi löpe, så då inte är vegetariska utan kommer från kavlmagen. Bland annat Zetas innehåller vegetabiliskt ystenzym

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *