Att bli vegetarian

Ny som vegetarian, del 1

Idag börjar jag en serie för dig som funderar på att bli vegetarian, eller precis har börjat.

Vi börjar med att ta kål på några myter:

Är det krångligt eller farligt att vara vegetarian?

Svaret är nej. Att vara lakto-ovo-vegetarian är bekymmersfritt. Myten att en vegetarian alltid sitter med näsan nedstucken i ett häfte om näringsämnen är överdriven. Speciellt om du fortfarande äter mjölk och ägg (lakto-ovo).

Enligt Livsmedelsverket är det oproblematiskt att äta laktovegetarisk mat. Läs mer på deras webbplats.

Måste man hitta på en massa nya och konstiga rätter nu?

Som vegetarian äter jag samma rätter som köttätare, fast jag skippar förstås kött, fisk och fågel och ökar det gröna på tallriken. Mer grönsaker ger möjligheter till mer färgglad och nyttig mat.

Idag finns det också en mängd produkter som du kan ersätta köttet med rakt av, även om jag tycker att det är lite tråkigt i längden. Prova istället att gå förbi köttdisken och ha alla pengar kvar när du kör in kundvagnen mellan grönsakshyllorna.

Framöver kommer jag att tipsa om enkla veckomenyer här på Vegetarisk Vardag, skräddarsydda för dig som är i startgroparna som vegetarian.

Fakta: Olika typer av vegetarianer

 • Veganer äter mat som enbart innehåller livsmedel från växtriket.
 • Laktovegetarianer äter mat som även innehåller mejeriprodukter (lakto = mjölk).
 • Lakto-ovo-vegetarianer äter mat som både innehåller mejeriprodukter och ägg (ovo = ägg).
 • Halvvegetarianer (Demivegetarian) äter mejeriprodukter, ägg, fisk och i vissa fall även kyckling.

Den här bloggen drivs av två lakto-ovo-vegetarianer. Vi utgår därför därifrån.

Är du ny som vegetarian? Vilka tips skulle du vilja ha? Hör av dig!

Är du redan vegetarian med lång erfarenhet? Vilka tips och råd skulle du vilja dela med dig av till nybörjare?

20 reaktioner till “Att bli vegetarian”

 1. Det viktigaste, tycker jag, är att se till att man får proteiner i sig vid varje måltid. Låter enkelt, men kan vara svårt om man äter i skolmatsalar, lunchrestauranger och dylikt. Många sk. vegetariska recept kan också vara helt utan proteininnehåll.

  1. Instämmer. Tyvärr är det väldigt ofta så att det fuskas med protein i vegetariska recept. Jag och min flickvän brottas just med detta, eftersom vi tänkt leva lacto-ovovegetariskt (plus fisk) i ett halv år fr.o.m. 2013 för att se hur det känns. Det kommer att bli intressant.

 2. Hej! Vilken bra blogg! Jag har länge haft lite svårt med att vad man ska ha hemma för att samtidigt få i sig alla vitaminer och annat som kroppen behöver. Skulle ni kunna tipsa om vad som är bra att ha hemma..? En som är ny med att bli vegetarian och är förrvirad

  1. Oj, det var en omfattande fråga. Men grönsaker och frukt innehåller massor av vitaminer. Så köp hem mycket sånt, det lär behövas när du ska laga vegetariskt :)

 3. Hej!
  Jag funderar på att bli vegetarian men vet inte säkert.. Jag vet inte om jag alltid kommer vara det men för tillfället blir jag äcklad av kött.. är det någon mening att testa eller ska jag bara vänta tills det går över?

 4. Hej Jennifer! Jag tycker definitivt du ska prova. Laga några av våra goda recept här på bloggen och njut av att slippa köttet :)

 5. Hej jag skulle vilja bli vän med nån som är vegetarian, Fundera på att gå över till att bli vegetarian för tycker synd om djuren som hamnar på tallriken. Låter kanske som en idiot men började med att jag såg farmen på tv och blev äcklad då de slaktade djuren, Sen var det det att dom hittat häst kött i en del livsmedel i butikerna vilket fick mig tänka men herre gud grisar och höns är ju djur dom med hur kan jag äta så underbara varelser? Grisar och höns lever visligen inte inne hos oss människor men för mig är de ändå någons husdjur. Äter inte kaniner eller harar tänker på hur söta de är.
  Kan nån ge mig lite tips hur jag ska gå till väga tänkte testa en vecka som prov vegetarian till att börja med för att se om det är något för mig.
  är Linser så gott som jag hört? har provat falafel jag åt inte upp de vegetariska versionen av köttbullar för dom gillade jag inte, Skulle bli så glad om jag fick ett brev på min e-post från nån som är vegitarian och som vill berätta hur dom blev det.

 6. I dag slopade jag godiset och gick direkt till frukt och grönt disken, inleder veckoslutet med vegetarisk. Tänk att frukt och grönt kan va så gott.

  1. Vi har nog skrivit lite fel;) Halvvegetarian (demivegetarian) äter ägg, mejeriprodukter, fisk och i vissa fall även kyckling.

 7. Hej, tack för en spännande sida! Har ätit vegetariskt (lakto-ovo) plus fisk i typ femton år. Jag vet att jag klarar att laga vegetarisk mat hemma, mitt problem är när jag går på restaurang eller blir bortbjuden. Hur gör man? Jag får alltid supertrista sallader som inte smakar något och då blir jag otroligt sugen på fisk. Älskar fisk och äter det jätteofta. Har kanonvärden (bl a mycket bra kolestorolvärde) och min läkare tror det beror på min fiskrika kost. Hur gör jag för att slippa suget efter fisk och för att inte försämra min hälsa? Vill så gärna bli vegetarian ”på riktigt”, fisk är ju också djur och jag vill inte någon ska behöva dö för att jag ska bli mätt… :-( Tacksam för alla tips!

 8. Vad för grönsaker skall man äta? Alltså vill ha tips om vad jag ska inhandla :-) tack på förhand

 9. Hej
  Nu har ja bestämt mig inget mera kött för mig.
  Men vad ska man köpa?
  Behöver ett basföråd med ingridienser/ produkter.
  Några bra tips

 10. Hej, tänkte börja som lakto-ovo-vegetarian och så småning om bli vegan, men min pojkvän är lite orolig över våra måltidsvanor(han kommer fortsätta äta kött). Jag vill kunna äta vanliga måltider, som tex tacos, utan att behöva köpa quorn och annat låtsaskött, har ni tips på bra vegetarian/vegansidor med goda recept på vardagliga måltider?

 11. Undrar ifall du gör matscheman i en hel vecka för en lakto ovo vegetarian?
  Om ja skulle jag jätte gärna vilja att du skriver ett sådant till mig, har svårt att hålla mig till ”det jag säger” för mitt huvudschema och det slutar med att jag hamnar utanför spåret samt målet.

 12. Hej! Jag skulle vilja bli lakto-ovo-vegitarian och undrar lite vart ska jag börja? Hur ska jag övertyga min föräldrar att det är vad jag vill göra? Hjälper det något med hälsan att ”bara” vara lakto-ovo-vegitarian, eller hjälper det bara om man är vegan? Kan det hjälpa mig med min vikt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *